Víz alatti ponthegesztés

Elektródák alkalmazása a víz alatti ponthegesztésnél.

Előző posztunkban a víz alatti hegesztések egyik metódusáról emlékeztünk meg, amikor is elektródákat alkalmaznak a ponthegesztésnél. Miként történik ez molekuláris szinten és hogyan kapcsolódik ez a vízhez?

Az elektroncsere

Az elektródák elektroncsere útján a hőkiegyenlítésért (hőeloszlatásért) felelnek. A hőáramlásnak három fő területét különböztetjük meg: katód (elektróda), anód (hegesztendő terület) és plazma (gázpalack, amelyben az elektromos víz halad). A katódnak negatív, az anódnak pedig pozitív töltése van, így amikor a vízalatti hegesztő végighalad az íven, a katódról az elektronok átvándorolnak a másik töltés irányába, az anódra, míg a pozitív töltést kapott ionok a katódra terjednek át. A hegesztés folyamatát a következő ábra szemlélteti.

A masszív részecskemozgás hatalma energia- és hőkibocsátást von maga után: a hegesztőfelület elérheti az 5000 Celsiusfokos hőmérsékletet is. Ez a hőmennyiség viszont nem egyenletesen oszlik el a munkafelületen, körülbelül 66%-a az anódra kerül és csak kisebb része a katódra.

www.waterwelders.com