Automatikus épületinformációs modellezés 2D-s cad rajzokból harmadik rész

Az archicad programok használata az épülettervezésben
Demonstráció

Egy 2018-as kutatásban a fent vázolt folyamat demonstrálására a Szingapúri Nemzeti Egyetem Tervezési és Környezeti Iskolájának (National University of Singapore School of Design & Environment, vagy SDE4) épületét választották a kutatók. Az épület 8500 km2-n terül el és relatíve szabályos formája van, ami jó kiindulási pontként szolgált a kísérlethez. Hat emelete van, illetve megtalálható benne az összes alapvető épületelem, amiket a kísérlet során generálni akartak: kiemelkedő függönyfalak minden emeleten különböző bordás mintázatokkal. Tekintettel a szoftverek eszköztárára, a kutatás során egy prototípus fejlesztéshez a Rhino Grasshopper és ArchiCAD programokat használták.

1. Fázis: CAD rajz előkészítése

Egy sor 2D-s CAD rajzot kellett beszerezni az épületről: nyolc terv, hat emeletterv, és kettő tetőterv. Minden rajzon külön rétegbe voltak tömörítve az épületelemek, blokkpéldányokkal kiegészítve és az ablakok, ajtók és függönyfalak beszúrására szánt szegmensekkel.
A kutatásban a második fázisra fókuszáltak, a 3D-s BIM generálófolyamat megalkotására. Először a 2D-s rajzot elő kellett készíteni manuálisan. (Az épület 2013-ban épült, így a tervek a majdnem tíz évvel korábbi módszereket és formátumot tükrözték.)

2. Fázis: BIM modellgenerálás

A 3D-s BIM modellgenerálás a Grasshopper segítségével zajlott, ami a Rhinoceros fájlokhoz volt kapcsolva, amik tartalmazták az összes már előkészített 2D-s CAD rajzot az előző fázisból. Az egyes épületelemek generálása az ArchiCAD-del történt. A folyamat részletei és az BIM elemenként felmerülő problémák alább olvashatók.

Lapok és oszlopok

A lapokhoz és oszlopokhoz, egy sor Grasshopper csomópontot használtak a geometriai entitások szkennelésére a megfelelő rétegekben. Minden egyes azonosított entitás egy elemként lett detektálva egy geometriai elemzés után. A szükséges paraméterek, mint a beillesztési pontok, dimenziók és formák, a geomteriai entitásból lettek kivonatolva és beillesztve az inputok közé az adott ACC lapok és oszlopok csomópontjaihoz. A kép mutatja az eredeti rajzot és egy lap-oszlop részletét a generált BIM modellnek.

www.researchgate.net