Hidrogénhajtás első rész.

Hidrogénhajtásos és elektromos járművek összehasonlítása

Globális felmelegedés

Az egyre fenyegetőbb globális felmelegedés miatt a fejlődő gépjármű technológia rengeteg innovációval gazdagította az emberiséget. Benzines és dízeles üzemanyagú járművek használata nagy részben hozzájárul a környezetszennyezéshez és a káros anyagok kibocsátásához, így a járműiparban elsődleges szemponttá vált hatékony és csökkentett/zéró emissziós jármű alternatívákat létrehozni. A fejlett nyugati országokban az energiatakarékos járművek exponenciális terjedése már megkezdődött az utóbbi években. A világunk arra fele tart, hogy a „zöld járművek” lecserélik a belsőégésű motorral működő járműveket. A sikeres lecseréléshez szükséges a megfelelő infrastruktúra kialakítása, töltőállomások építése és a legfontosabb, megfizethető energiatakarékos gépjárművek széles körben elérhetővé tétele.

Elektromos járművek

A legelterjedtebb zöld jármű jelenleg az akkumulátorral működő elektromos jármű. Napjainkban, a gépjármű gyártó cégek legnagyobb százaléka az elektromos hajtású és hibrid technológiájú járművek gyártására áll át. Az akkumulátorral rendelkező gépjárművek népszerűségét és létjogosultságát az is jelzi, hogy az Európai Unió tagállamaiban csak elektromos gépjárműveket lehet újonnan értékesíteni 2035-től. Az utóbbi években a hidrogénhajtású autók is megjelentek a piacon. Jelenleg még messze nem akkora térnyeréssel rendelkeznek, mint az akkumulátoros zöld autók, de egyre több támogatójuk van és a következő években akár többszörösére is nőhet az elérhetőségük világszerte. A két különböző fejlesztés kapcsán merülnek fel kérdések: Miben térnek el egymástól a hidrogénhajtású járművek és az elektromos járművek? Melyik technológiájú gépjármű megvásárlása éri meg jobban? Ebben a blogban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Autómárkák

 Amerikai viszonylatban 2023 elején, a képen látható cégek értékesítenek akkumulátorral működő járműveket (Battery Electric Vehicles = BEV) és hidrogénhajtású járműveket (Fuel Cell Electric Vehicles = FCEV). Ahogy a képen is észrevehető, a hidrogénhajtású jármű piaca még jóval elmarad az elektromosétól. Azonban idén a BMW is tervez hidrogénhajtású járművet piacra dobni és számos amerikai befektetés is a kezdetét veszi.

www.visualcapitalist.com