Lock Out és Tag Out rendszerek

Mi a különbség a Lock Out és a Tag Out között?

LOTO rendszer

Az egyik leggyakoribb munkahelyi veszélyforrás a káros energia felszabadulása a gépeken vagy berendezéseken végzett karbantartási vagy javítási munkák során. Ez súlyos sérülésekhez vagy akár halálhoz is vezethet, ha nem tartják be a megfelelő biztonsági eljárásokat. Az ilyen balesetek megelőzésének egyik fontos biztonsági intézkedése a Lock Out és Tag Out (LOTO) eljárások végrehajtása.

A gépek vagy berendezések kizárásával és kitáblázásával/címkézésével, valamint energiaforrásoktól való elszigetelésével a LOTO csökkenti a balesetek és sérülések kockázatát. Ezenkívül csökkenti a költséges javítások vagy cserék szükségességét, és meghosszabbítja a berendezések élettartamát.

De mi a különbség a Lock Out és a Tag Out között?

 A Lock Out (kizárás) és a Tag Out (kitáblázás) közötti különbség a használt eszközben rejlik. A Lock Out eszköz megakadályozza, hogy az alkalmazottak a berendezést üzemeltessék, míg a Tag Out eszköz arról tájékoztatja őket, hogy a berendezést nem szabad üzemeltetni.

Lényegében a Lock Out eszköz a második védelmi réteg a berendezés nem biztonságos üzemeltetése ellen, míg a Tag Out eszköz az első réteg.

www.safetyculture.com