Lítium-bányászat

„Fehér arany” bányászat környezetbarát technológiával.

Kalifornia egy kiszáradt tavában folyik a hajsza a „fehér aranyért”. Ebben a geotermikus környezetben számos cég munkálkodik azon, hogy gyors és környezetbarát lítium-bányászati technológiákat fejlesszen ki. A lítium és az elektromos autók pusztán egy technológiai váltáson túl, stratégiai jelentőségűvé váltak Amerikában és Európában is az orosz gázfüggés és az ukrajnai invázió kontextusában.

A Salton Sea Lake-ben található Amerika leggazdagabb lítiumbányája, ami az orosz piac kiesésével a világ első számú kitermelő-területévé vált. (Habár a világ lítiumban leggazdagabb országa Chile).

A lítiumbányászat technológiája eltér az olajétól, mert ez az anyag természetesen mélyen a föld alatt található forró sóoldatból nyerhető vagy lítium-karbonát formájában található. A hozzáférést CTR fúrással (centerdrilling) oldják meg, ami nagy precíziójú fúrást jelent, aminek technológiája Németországból származik.

Német és osztrák cégek Ausztriában, Wolfsberg mellett folytatnak egy bányászati projektet 2018 óta és, ha a folyamatos kitermelés és „finomítás” beindul, akkor ez a térség válhat Európa legnagyobb ellátójává: a beruházás vezetői éves 50 ezer tonna lítium-kitermeléssel számolnak.

www.euronews.com