Az új autók regisztrációja Európában

Az új személygépjárművek regisztrációja Európában 2023-ban 17%-al nött.

Az új személygépjárművek regisztrációja Európában (EU, EFTA, Egyesült Királyság) 2023 júniusában 18%-kal, az év első felében pedig 17%-kal nőtt.  A Volkswagen továbbra is a legnagyobb autógyártó Európában, ezt követi a Toyota és az Audi.  A Tesla és az MG szerezte meg a legnagyobb piaci részesedést 2023 első hat hónapjában. A Tesla Model Y volt Európa kedvenc akkumulátoros elektromos autója, valamint összességében a legkelendőbb autómodell 2023 júniusában és az első félévben. 2023 júniusa volt a 11. Egymást követő hónap, amikor nőtt az új személygépkocsik regisztrációja Európában. A JATO 28 európai piacra vonatkozó adatai szerint 2023 első felében az autóregisztráció a legmagasabb szintre nőtt a piac Covid-19 világjárvány alatti összeomlása óta.  2023 első félévében az európai gépjármű-regisztráció 6,56 millió darabot tett ki, ami három európai országban nőtt.  

Felipe Munoz, a JATO Dynamics globális elemzője megjegyezte: „Bár a regisztrációk száma lassan ismét emelkedik, az ellátási lánc nehézségei, valamint más, a világjárvány utáni tényezők azt jelentik, hogy a piac nem fog visszatérni a 2020 előtti állapotába egy darabig.”  A nagyobb mennyiség elérésének egyik fő akadálya az elektromos járművek hozzáférhetősége és magasabb áraik.

Az autóiparban is egyre több a találgatás, miszerint a következő hónapokban alacsonyabb lesz a kereslet, miközben a késedelmes termelés gyorsan felzárkózik.

 A Volkswagen például a tervezettnél hosszabb gyárszüneteket jelentett be, és sok piacon ismét alkalmazzák a kedvezményeket. A VDA (Verband der Automobilindustrie) előrejelzése szerint a teljes 2023-as évre az európai újautó-piac 9%, körülbelül 12,3 millió járműre fog növekedni.

www.best-selling-cars.com