A szerszámkészítők feladatai

A szerszámkészítők és az ipari tervezők kapcsolata

Szerszámkészítő

A szerszámkészítő érti a terméktervezést, és az alkatrészek felépítését, szerszámokat és festékeket készít, amelyeket a tervek gyártásához használnak. A szerszámkészítő tanácsai az ipari tervezőt is befolyásolhatják - így az ötlet könnyebben gyárthatóvá tehető. A szerszámkészítő jellemzően egy speciális gépgyártó műhelyben dolgozik, és számos különböző kéziszerszámot, sőt gyakran más nagyberendezéseket, például esztergákat, marógépeket és köszörűgépeket használ az említett szerszámok és alkatrészek elkészítéséhez.

A szerszámkészítők ma már számítógépes tervezéssel (CAD), valamint számítógépes gyártási és megmunkálási eszközökkel végzik feladataikat. Ha például egy szerszámra van szükség az új alkatrészek öntéséhez, akkor a szerszámkészítő az, aki ezt a szerszámot elkészíti. 

Formakészítés

A formakészítés a szerszámkészítés egyik gyakori és kiemelkedően fontos része. Ez az folyamat magában foglalja a szerszámok létrehozását, melyek elengedhetetlenek különböző gyártási folyamatokhoz, például az olvasztott öntéshez vagy akár a műanyag fröccsöntéshez. A szerszámkészítő úgy készíti el az öntvényt, hogy a gyártás sokszorosan, könnyedén és tökéletesen kivitelezhető legyen. A nagy volumenű gyártásnál a szerszámkészítőnek gyakran olyan szerszámkészleteket kell készítenie, amelyek megmunkálása ezredmásodpercnél kisebb tűréshatárokkal történik.

Szerszámgyártás

A szerszámgyártás általában magában foglalja az új gépek és szerszámok egyedi tervezését egy új terméktervezés gyártásához. Ez tartalmazza a tervrajzokat, a tesztelést és a gyár által használt szerszámok tesztelését és megépítését az új termék előállításához. Amikor nagy gépek és gyári berendezések alkatrészeiről van szó, a szerszámkészítőnek ismernie kell az összeszerelési folyamatot. Miután egy gépet teljesen összeszereltek, a szerszámkészítő teszteli, és meggyőződik arról, hogy a szerszám a gyártási folyamat részeként használható, és a kívánt alkatrészt az eredetileg tervezett állapotban állítja elő.

A szerszámkészítők szakértelmükkel és gondos munkájukkal nélkülözhetetlen szerepet játszanak a terméktervezés és gyártás folyamatában. A különféle gépek és eszközök alkalmazásával, beleértve a számítógépes tervezést és gyártást, a szerszámkészítők biztosítják, hogy az alkatrészek és szerszámok precízen megfeleljenek a terveknek. A formakészítés terén kifejtett munkájuk pedig az öntési folyamatokat könnyedén és hatékonyan teszi lehetővé.

www.dienamics.com.au