A német ipar 2021-ben

A német ipar külföldi megrendelései begyújtották az ipart 2021-ben

A német ipar külföldi megrendelései begyújtották az ipart 2021 őszén. Júliusban a vártnál sokkal több rendelés érkezett be a német iparba, a hivatalos számok szerint, az újraegyesítés óta ilyen mértékű és hirtelen érkező emelkedésre még nem volt példa. Ez egy jó kezdetet vetített előre az új évre.

Satisztikai hivatal

A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a növekedés, szezonalitással kiigazítva, 3,4%-os. A Reuters előrejelzései ezzel párhuzamosan 1%-os csökkenést jósoltak. A hazai megrendelések 2,5%-kal estek, de a külföldi kereslet 8%-os emelkedést mutat. Csökkenést állt be az eurozóna rendeléseiben is (-4,1%), de az ezen kívüli globális kereslet több, mint 15%-ot emelkedett, aminek nagyrésze a hajóépítés szektoraiból érkezett.

Bastian Hepperle, a Bankhaus Lampe közgazdásza így értékelte a helyzetet: „a fejlődés Németországban csalódást keltő: a könyvek tele vannak rendelésekkel, de a csúszások a teljesítésben jelentősek. Az alapanyaghiány és az elsődleges termékek hiánya súlyos nehézségeket okoz az átfutási folyamatban.” Viszont öröm az ürömben, hogy a nyersanyag és alkatrész beszállítási problémák felnyomták az árakat, még ha a termelést vissza is fogták ideiglenesen.

www.reuters.com