A gépbiztonság második rész

EMSS és OSSD szenzorok

A biztonsági relé

A biztonsági relé a biztonsággal kapcsolatos áramkörök be- és kikapcsolására szolgáló tipikus kiértékelő egység az egyszerű elektromechanikus kapcsoló/biztonsági kapcsoló (EMSS= electro-mechanical switch/safety switch) érzékelőtípusok esetében. A kimeneti jelkapcsoló eszköz (OSSD = output signal switching device) a gép biztonsági rendszerének részeként használt elektronikus eszköz. Olyan kódolt jelet szolgáltat, amely jelzi a gép leállítását, ha egy biztonsági esemény miatt megszakad működése. Úgy üzemel, hogy a szabványos egyenáramú (általában 24 voltos) áramellátást két ütemű és fázison kívüli jelre alakítja át, hogy elkerülje annak lehetőségét, hogy egy zavaros jel tovább működtesse a gépet, miközben az valójában nem biztonságos állapotban van.

Az OSSD érzékelő

Az OSSD általában egy érzékelő interfészeként működik, amelyet arra terveztek, hogy jelezze a biztonsággal kapcsolatos eseményt. Az OSSD jelek a védőeszköz kimenetei egy biztonsági relé (vagy vezérlő) felé. Az OSSD kimenetek jellemzően félvezető vagy tranzisztor kimenetek, szemben a relé vagy érintkező típusú kimenetekkel, és általában két független csatornával rendelkeznek.

"Az OSSD vagy EMSS kimeneti típusokkal rendelkező, biztonsági besorolású érzékelők kompatibilisek a Flexi Compact biztonsági vezérlővel" - mondta Jay Johnson, a SICK III-as biztonsági vezérlők és relék piaci termékmenedzsere. "A vezérlő az EMSS érzékelőkkel használható tesztimpulzusokat is képes biztosítani, ami növeli az integritást. A Flexi Compact vezérlővel szabványos (nem biztonsági besorolású) érzékelők is használhatók. Bizonyos esetekben két nem biztonsági besorolású érzékelő használata ugyanazt vagy akár magasabb teljesítményt vagy biztonsági integritási szintet (SIL) biztosíthat, mint egyetlen biztonsági besorolású érzékelőé." 

www.automation.com