A mechatronikától az automatizációig

Németország tekinthető a világelső innovátornak, a 20. század elejétől dobogós helyen van, a többi iparágban is folyamatos a térhódítása.

A mechatronikától, az IT-n és kommunikáción keresztül, az optikai technológiákon át, a rendszer-design-on és mikrotechnológián kívül, az automatizációig, elektronikáiig és nanotechnológiáig Németországot tekintik a világelső innovátornak. Legkésőbb a 20. század első felétől számolva, minimum az egyik dobogós helyen tartják számon. Például az ipari mechatronika területén majdnem 20 % részesedése van német cégeknek az egész világpiacból, ami legnagyobb arány jelenleg a Föld összes országa közül. A mikroelektronika (mikrochippek, processzorok, stb.) jelentősége és alkalmazás minden iparágbank növekszik és terjed, ezen a téren a negyedik helyet birtokolja Németország a versengő országok közül.

A German Convention Bureau állítása szerint a sikerük egyi kulcsa, hogy az ország igyekszik helyt adni minél több konferenciának, fórumnak és minden egyéb platformnak, ahol a különböző területek úttörő elméi találkozhatnak és eszmét cserélhetnek.

Két példa erre az „Európa Szilikon völgyének” nevezett Rajna-Majna-Neckar vidék a drezdai régióban. Itt „székel” a kontinens mikrotechnológia fejlesztése és iparága. Drezda még otthon ad az éves „Semicon Europa” trade shownak. A digitalizációban érdekelt szereplők minden évben meglátogatják a hannoveri CeBit vásárt, ahol bemutatásra kerülnek az elmúlt év technológia újításait, több, mint bármely más rendezvényen manapság a világon, ideértve Amerikát és a keleti országokat is.

Forrás: / www.gcb.de