A háború és az AI kapcsolata

A háború nagy lendületet adott az mesterséges intelligencia fejlesztéseknek

Egy háború, annak borzalmai ellenére, nagy lendületet ad a technikai fejlődésnek, az a korábbiakra és a mostani orosz-ukrán konfliktusra is igaznak bizonyult: ezúttal nem a repülés, atomenergetika, hanem a mesterséges intelligencia (AI) van a fókuszban.

A civil társadalom és AI-kutatók sokszor figyelmeztették a világot az automatizált fegyverrendszerek adventjéről: olyan eszközökéről, amik képesek kiválasztani és megsemmisíteni célpontokat emberi felügyelet nélkül nagy precízióval is. Az éles bevetés, kimozdulva a laboratóriumok steril környezetéből, hatalmas lökést adott az automatizált fegyverek fejlődésének, habár a szakértők még mindig „kezdetleges” stádiumról beszélnek. Szerencsére nem várható, hogy automatizált halálosztó drónok jelenjenek meg Ukrajnában, számos okból kifolyólag, amik sokszor inkább politikaiak, mint technikaiak, viszont viszonylagosan autonóm fegyvereket már az ukrán és az orosz sereg is bevetett. Az ukrán drónok megjelenése (létezése), kiindulva az ország gyenge gazdasági helyzetéből és technológiai fejletlenségéből, szinte az egész világot meglepték.

Putyin stratégiai célként nevezte meg 2017-ben, hogy Oroszország világelső AI hatalomként „a világ ura lesz”. Talán kicsit elfogultan, de amerikai haditengerészeti elemzések szerint, Oroszország nem csak az USA, de Kína mögött is le van maradva, már, ami a védelmi képességeket illeti. A támadó erőkre pedig a háborúból tudunk következtetni…hogy ott milyen fegyvereket alkalmaztak, arról a következő posztunkban írunk.

www.fortune.com