Teljesen Önvezető autók

Jelenleg csak félautonóm funkcióval lehet autót vásárolni

Full Self-Driving üzemmód

Teljesen önvezető autót jelenleg nem lehet beszerezni, és az elkövetkező időszakban sem várható elérhetővé válása. Az autonóm járművek kifejlesztése folyamatosan zajlik és a vezető szerepet a Tesla cég tölti be ezen a területen. Annak ellenére, hogy a Tesla autók kapcsán voltak vitatott esetek, amelyek a Full Self-Driving üzemmód használatával kapcsolatos balesetekről szóltak, ez a technológia fontos lépést jelent a félig automatizált járművek terén. Úgy tűnik, hogy az említett technológia nyáron bejelentett fejlesztések révén hamarosan szélesebb körben lesz elérhető. 

A vállalat segített abban, hogy az elektromos autók stílusosak és vonzók legyenek a vásárlók számára. Emellett a Tesla autók a piac leggyorsabb járművei bármelyik szegmensben, nem csak az elektromos autók között. Az impresszív teljesítmény mellett a Tesla széles választékot is kínál, és a Supercharger hálózatát széles körben az Egyesült Államok leghatékonyabb és legmegbízhatóbb elektromos töltőhálózataként tartják számon.

Az autonómia kérdése

Az autonómia kérdése összetett. Ha nemrégiben vásárolt egy új autót, valószínűleg már rendelkezik néhány "félautonóm" funkcióval. Ezek közé tartozik az automatikus vészfékezés, amikor az autó felismeri az előtte lévő akadályt, észleli, hogy nem történik megfelelő fékezés (vagy egyáltalán nem történik fékezés), és beavatkozik, hogy megelőzze vagy csökkentse az ütközés súlyosságát.

Az auntonómia skálája

Az autonómia skálája 0-tól 5-ig terjed, ahol a 0 azt jelenti, hogy nincs automatizálás, míg az 5 teljesen automatizált rendszert jelent. Azok az autók, amelyek egyes vezetést segítő rendszerekkel vannak felszerelve, 1. szintű besorolást kapnak. A korlátozott kihangosító rendszert kínáló járművek, például a Ford BlueCruise és a GM Super Cruise, valamint maga a Tesla teljes önvezető rendszere 2. szintű besorolást kapnak.

Az Egyesült Államokban jelenleg kevés olyan jármű kapható, amelyek a Tesla márkajelzése és nyelvezete alapján "teljes automatizálással" vannak ellátva.

www.cars.usnews.com