Személyautókra építhető biztonsági eszköz bemutatása

Az Advances in Automibile Engineering közölt egy cikket, amiben egy személyautókra építhető biztonsági eszköz modellje van bemutatva.

Az elmélet igazolására egy szimulációt végezték el három személyautón, egy Tesla, egy Audi és egy Mazda műszaki paramétereit felhasználva. A „collision safer devicenak” elnevezett eszköz (CSD) mechanizmusa, hogy az ütközésből származó, az utazókra veszélyes energiákat átkonvertálja relatíve veszélytelenebb erökké. Ez potenciálisan csökkenti az autót érő erőhatást és akár emberéleteket is megmenthet!

A szimuláció során kettő-kettő darab CSD került az autók elejére, jobb- és baloldalra. A CSD-nek van egy apró kereke, ami képes szabadon elfordulni bármely irányba. Ezt a szabadon mozgó kereket éri az ütés egy nem teljesen merőleges (frontális) ütközés esetén. Az ütközés hatására a kerék elfordul, aminek következtében az egész autó oldalirányba lendül. Összességében az történik, hogy az ütközés ereje nem az autó karosszériáját préseli össze, hanem oldalra lendíti azt. Kisebb lesz az anyagi kár és az utasokat fenyegető veszélyes erőhatások (utastér összeroppanása) is csökken.

Forrás:Houngjung, P.,Advances in Automobile Engineering, 2019.

A számítógépen szimulált ütközést 3D nyomtatással készült autókon is tesztelték. A prognosztizált eredmény beigazolódott és még egy fontos, gyakorlati konzekvenciát is levontak: az autónak hosszabb táv és idő áll a rendelkezésére, hogy lelassuljon.

A cikk szerzője és a figyelembe vett műszaki paraméterek szerint a bemutatott eszköz olcsón előállítható 3D-s nyomtatással és szinte bármelyik személyautóra felszerelhető anélkül, hogy jelentősen meg kellene változtatni azok felépítését.

A Procomtec Kft-nek ezek a tapasztalatok is segítenek abban, hogy a gyártósor tervezési, gyártási kihívásainál a legjobb megoldásokat válasszuk.

Forrás: www.longdom.org