AI mint tervező

A mesterséges intelligencia régóta elfogadott „tervező” a termék dizájn területén

A termék dizájn területén a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) régóta elfogadott „tervező”. A számítógépek ma már terveznek, nem pusztán funkcionális tárgyakat, mint egy csavar, hanem olyanokat, amelyeknek esztétikai követelményeknek is meg kell felelnie. Így például bútorokat vagy kerékpárt. A jelszó a „generatív dizájn.” Ebben a folyamatban a tervezők és mérnökök nem csak passzív végrehajtókként támaszkodnak a gépekre, hanem AI algoritmusok és a felhő alapú kooperáció segítségével végtelen variációban képesek megtervezni a végtermékeket.

Az repülőgépgyártó Airbus generatív AI-t használva tervezte meg az A320-as modell utasterét. A tervezők először rögzítették a technikai paramétereket, mint például a szükséges utaskapacitást. Ezután jött a kísérletezés szakasza: a számítógép mutatott rengeteg lehetséges konfigurációt eltérő látványvilággal, amik kigondolása és aprólékos lemodellezése manuálisan rengeteg időt emésztene fel.

Minden variáció esetén az AI rögzítette, hogy mely karakterisztikák tetszettek és melyek nem a tervezőknek és a döntéshozóknak, ideértve a szemmel nem látható jellemzőket is, mint például a súly, amit az anyagszükséglet alapján számolt ki a tervező szoftver. A jóváhagyott terv 45%-kal könnyebb volt, megfelelően stabil, aminek eredménye kisebb fogyasztás és károsanyagkibocsátás.

www.bmw.com