Audi, Intel és nebbiolo: egy nagy lépés az Ipar 4,0 felé. 1. rész

Ipari folyamatok felmérése, ebben az Audi jár az élen a minőség ellenőrzés folyamatainak automatizálásában.

A Nebbiolo Technologies egy felhő-alapú szoftverfejlesztésre és azok ipari alkalmazására specializálódott cég. Küldetésük, hogy az ipari folyamatokról real-time és pontos információkkal lássák el az illetékes dolgozókat. Ezt természetesen egy átfogó rendszer keretei között elképzelhető csak, olyan komponensekkel, amik szintén be vannak csatornázva a cég felhő-szoftvereibe.

Az Intel Corp. logójával laptopokon találkozhatunk a legtöbbször, de a cég nem csak ipari szereplőket szolgál ki. A legtöbb laptop gyártót ez a cég látja el processzorokkal, a CPU-val. Talán nem is kell tovább magyarázni, hogy ez az elem, mennyire fontos a gépek teljesítménye és gyorsasága kapcsán.

0000000000000000000000A Nebbiolo programjaival és az Intel technológiájával megtámogatott analitikával együttműködve, az Audi nemrégiben sikeresen megnövelte a kritikus minőség-ellenőrzési folyamatainak automatizáltsági fokát egyes gyáraiban. Egy rugalmas és mérhető rendszer került telepítésre, ami számottevő hatékonyságnövelést és költségcsökkenést eredményezett.

Magasabb minőség a digitális technológia nyomán

A németországi központú Audi egy globálisan értékesítő és operáló vállalat, ami a siker kulcsát a minőségi járműgyártásban, precíz mérnöki munkában, kivételes teljesítményben és luxusban látja, amit olyan áron képes kínálni, ami elérhető a hétköznapi emberek számára is a fejlett világban. A cég mottója szerint a technológia visz előre (Vorsprung durch Technik). Ez a jelszó tükrözi a piac „technológiai vezető” szerepe iránti igényét a cég vezetésének, mivel ezt tekintik az elsődleges versenyelőnynek, nem az áraikat, amik azért kétségkívül magasabbak, mint némely más német autómárkáé.

Az Audi sok gyárában jelentős előrelépést tett már az automatizálás terén a múltban. Szinte minden gyárában robotok végzik a kemény és veszélyes fizikai munkákat, a ponthegesztéstől a szegecselésig, de a végső cél az „okos gyárak” (smart factories) létrehozása, ami az ipar 4.0 végső célja is egyben. A cég mérnökei tudják, hogy ehhez ki kell mozdulni a tradicionális, egyedi fejlesztésű és emiatt egymással kevéssé összehangolható szoftverek és hardverek jelentette dobozból és tovább kell lépni, egy nagyobb perspektívából kell gondolkodni. Egy összetettebb rendszer menedzselése magasabb szintű digitalizációt kíván, ami felgyorsítja az adatelemzést, gépi tanulást (machine learning) az automatizáció és a mesterséges intelligencia támogatásával. Ugyanakkor egy olyan helyen, ahol a technológia hétről-hétre kicsit változik, fejlődik, a rugalmasság is elengedhetetlen.

Az Intel Ipari Megoldások Divíziójának (Industrial Solutions Division) egyik menedzsere, Christine Boles szerint is a komplex termékek (pl. autók) gyártási folyamatai nagyon összetettek, szofisztikáltak és nagyon sok ponton egymásra épülnek. Kiemelte, hogy a cég szemléletváltása nagy kockázattal is járt. Azzal, hogy a gyártási rendszerek nagyon magas szinten integráltak azt jelenti, hogy egy dominó dőlés képes leállásra kényszeríteni az egész folyamatot. Ez a kiszolgáltatottság kerékkötője lehet a hatékonyságnak, de ellensúlyozható, ha a mérnökök gyorsan és folyamatosan pontos adatokkal vannak ellátva, arról, hogy mi történik a gyártósorokon, melyik robot éppen mit csinál és azt milyen eredménnyel. Az nem vitatott kérdés, hogy a magas automatizáltsági fok és megfelelő minőségű és mennyiségű támogató szoftverek és hardverek (background support) költségcsökkentéssel járnak, de hatalmas kárral is járhatnak. Ez nagy hazárdjáték.

#COVID #automatizáció #mesterségesintelligencia #gyártásiellenállóképesség #ipar4.0 #plc #digitalizáció #procomtec

Forrás: www.intel.com