Az AI és a „fake” videók

Az AI fontossága az információs háborúban

A mesterséges intelligencia (AI) az információs háborúban már évek óta fontos szerepet játszik. Sok jel utal arra, hogy az AI képes önállóan nagyon valóságosnak tűnő fake videókat készíteni. Ehhez alapanyagot az előző posztunkban említett drónos felvételkészítés szolgáltathat. Ezek a felvételek, amiket ukránok is természetesen készítenek a maguk hasznára, tovább erősítik a dezinformációs kampányokat. A hamis felvételek, azok elemeinek felismerése korábban csak a szakértők kompetenciájára támaszkodott, de a gépi tanulásnak hála (machine learning), ezek az anyagok már könnyebben azonosíthatók. A nagy médiaplatformok már használják ezeket a szűrőket, habár a pontosságuk és elemzési gyorsaságuk még messze nem kielégítő; ennek bizonyítéka, hogy az átlagember is sok olyan videóval találkozik, amikről távolról meg lehet mondani, hogy hamisak tartalomviláguk és/vagy látványuk miatt.

Az AI elemzések

Az AI képes elemezni azt a hatalmas mennyiségű nyílt forrású adatot, ami Ukrajnáról szól. A TikTok videóktól, a Telegram posztokig rengeteg információt töltenek fel a háború érintettjei, azokat így világszerte elérhetővé és elemezhetővé teszik. Ezek azért is fontosak, mert összehasonlítási alapot szolgáltatnak és könnyebben kiszűrhetővé válnak a hamis, ember által készített vagy AI-gyártott felvételek.

Az utóbbi években, mind a Covid, mind az orosz-ukrán háború felvetette a következő kérdést: a technológiai segíti vagy hátráltatja a tisztánlátást? Szerintünk igen, mivel így a tényleges atrocitások is dokumentálódnak, ami a későbbi felelősségre-vonásnál elengedhetetlen.

www.fortune.com