Az autonóm járművek negyedik rész

Etikus, algoritmikus moralitás

A technológia és innováció

A technológiai és innovációs diskurzuson mellett, felül kell kerekedni az AV jelentette társadalmi, kulturális és személyes, pszichológiai aspektusokon is. Az etikai aggályokat illető változás sebessége és a potenciális környezeti előnyök (csökkentett károsanyag- kibocsátás) is fontos és nagyon megosztó szerepet játszanak. Egyértelmű, hogy a legfőbb motiváció a technológia piaci bevezetéséhez a biztonság fejlesztése és a halálos balesetek számának minimalizálása az emberi hibák és figyelmetlenség-effekt csökkentésével. Habár a technológia maga nem akadályozhat meg minden egyes (halálos) balesetet, mivel szoftveres hibák, bugok felmerülhetnek, illetve, akárcsak egy ember vezette járműben, alkatrészek meghibásodása, üzemzavara is felléphet.

Önvezető autók

Mit tanulhatunk és azokból mi minden implementálható a jövő önvezető autóit illetően. Hogyan realizálhatja a gépi-emberi tanulás az összes elméletileg elérhető előnyt? Az utasok és a közlekedési többi résztvevőjének tapasztalatai egy automatizált járműben vagy annak környezetében függ attól, hogy arányaiban hány AV van a közutakon a hagyományos járművekhez hasonlítva. Más szavakkal, például mennyire „természetes” jelenség egy AV-ben utazni. Pár évvel ezelőtt az emberek utánafordultak egy elektromos autónak, ma már ez egyáltalán nem jellemző, még Kelet-Európában sem, nemhogy Németországban vagy Amerikában. Ahogy Yeo (2020) idézi: „semmilyen technológia nem ismerhető meg teljes izolációban, hiszen az a társadalommal való együttműködésre lett teremtve, egy szociális univerzumban kell szerepelnie”, nem egy steril laboratóriumban. A társadalmi cél összeköti az emberekkel és a meglévő technológiákkal is.

Új technológia

Az emberek nem mindig racionálisak, és nem mindig passzívak (elfogadóak), amikor új technológia bevezetésére kerül a sor. A jövő feltérképezésénél figyelembe kell azt is venni, hogy pejoratív értelemben „kreatív” módon használják ki az új megoldásokat. Az ember-autonóm járművek egy komplex szociális kontextust testesítenek meg és minden bizonnyal lesznek emberek, akik lelkesen támogatják a technika tesztelését és implementálást, amilyen hamar csak lehetséges, de nem feltétlenül racionális megfontolásból, de akar kíváncsiságból vagy azért mert egyfajta játékszernek gondoljak az önvezető járműveket és általában robotokat. A kíváncsiság „unortodox” használatra sarkallhatja a kísérletezni vágyó (fiatalokat), viszont ahol a AV-k etikája bejön a képbe az a hekkelés, a technológia, biztonsági szoftverek manipulánsának és kikapcsolásának lehetősége. Ezek a biztonsági protokollok a háttérben működnek, de hogy tényleg biztonságban vagyunk-e, azt nehéz megállapítani a vezető szemszögéből. A védelmi és egyéb argumentációk természetesen folyamatosan finomodnak, aminek egyik pillére a környezet megfelelő gyorsaságú és pontosságú érzékelése, amihez a lézeres szkennelés (lézer-alapú távolságérzékelés, LIDAR – light detection and ranging) és más robosztus fotografikus technologiak (fotók alapján 3D-s modellezes) is hozzájárulnak.

Gép tanulás

Eljön majd az ideje, amikor a robotizációval az AV-k minden egyes aspektusát képesek érzékelni a környezetnek a gépi tanulással, és olyan veszélyeket is képesek detektálni, amire még a fejlesztők sem gondoltak és esetleg a hekker sem. Ezen a ponton az autonóm járművek összehasonlíthatatlanul biztonságosabbak lesznek, mint a hagyományos autók, mivel a mesterséges intelligencia nem csak a hibalehetőséget iktatja ki, de fel lesz szerelve olyan képességekkel is, amik túlmutatnak az emberi érzékeken es agyműködésen is.

www.sciencedirect.com