RPA: szkepticizmus, türelem és megtérülés - 3. rész

A hosszú-távú megtérülés, a magasösszegű befektetések magas megtérülési rátát eredményezhetnek ami stratégiai előnyökhöz juttatja az RPA-t alkalmazó vállalatokat.

Az előző posztunk a robotizáció rövid távú előnyeiről írtunk és arról, hogy minél komplexebb egy iparág, annál nagyobb volumenű változást jelent egy technológiai váltás. A magas összegű befektetések egyben magas ROI (return on investment, vagy megtérülési ráta) eredményezhet. Így stratégiai előnyökkel ruházza fel az RPA az alkalmazó vállalatokat.

Két alapvető előny a kiszolgáltatottság csökkenése és a magasabb hozzáadott érték. Ugyan azokhoz a folyamatokhoz kevesebb, habár magasabban képzett munkaerő szükséges. A kevesebb, de képzettebb munkatárs azokra a folyamatokra fókuszálhat, amik magasabb hozzáadott értékkel jellemezhetők – kreativitást, kommunikációs képességeket vagy információ-hiány miatt esetleg ösztönöket igényelnek, - ellentétben az egyszerű összeszerelő vagy szortírozó feladatokkal. Ez a tény újabb tartós tendenciákat indt el, aminek alapja az felhatalmazás vagy empowerment.

Sok kutatás kimutatta, hogy a felelősségteljesebb munka és önállóság, tehát bizalom érzése elkötelezetté teszi a munkavállalót a cég iránt. Az elhivatott kollégák pedig a HR költségeket is csökkentik indirekt módon.

11,20

Forrás: www. info.convedo.com