Az ipari robotok terjedése

A lineáris robotok általában műanyag öntést, pecsételést, lézeres hegesztést, sajtolást, kovácsolást végeznek.

A múlt heti posztban szó esett az International Federation of Robotics-ról (IFR) és az ipari robotok terjedéséről. A szervezet öt kategóriába sorolja az ipari robotokat mechanikai felépítés alapján: lineáris (linear), szelektív összeszerelő robotkar vagy SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm), tagolt (articulated), párhuzamos (parallel) és cilinderes (cylindrical).

A lineáris robotok rendszerint műanyag-öntést, pecsételést, lézeres hegesztést, sajtolást, pakolást és kovácsolást végeznek. A tagoltak fémet öntvényeznek, raklapoznak, hegesztenek és festenek. A SCARA-k összeszerelnek és csomagolnak, míg a párhuzamosak „besegítenek” nekik, ha súlyos terhekről van szó. Végül, a cilinderes robotok pedig ponthegesztést végeznek.

A közös minden típusban, hogy repetitív és egyedi feladatokat végeznek nagy volumenben. A különbség a mesterséges intelligenciához képest az egyediségben rejlik. Az AI sok adat alapján képes komplex döntéseket hozni, így nem is csoda, hogy az a technológia még kevésbé elterjedt a robotizációhoz képest. Így a magasan képzett munkaerő nem nélkülözhető még mindig az érintett iparágakban.

mérőszám

Forrás: www.tcf.org