Szilárdtest modellezés, 3D CAD programozás és alkalmazási területek II.

Szilárdtest modellezés és a drótkeret modell

Előző posztunkban a szilárdtest modellezésről, mint a 3D-s CAD modellezés egyik legelterjedtebb alkalmazási módjáról írtunk és arról, hogy a „szilárd” objektum mennyivel valóságosabbnak hat az azt megelőző drótháló-szerű számítógépes modellnél.

Szilárdtest modell

A szilárdtest modell készítéséhez először szükség van egy drótkeret modellre az objektumról, amit aztán 3D-ben láthatóvá lehet konvertálni. Ezután felületeket adunk a 3D-s drótmodellhez és ezt konvertáljuk 3D-s szilárd testté. A szilárdtest-készítéshez speciális CAD programra van szükség; népszerű szoftverek a SolidWorks vagy az AutoCAD ebben a tekintetben, sőt ezek további kiegészítéseket is lehetővé tesznek a készítendő modellen.

CAD program

A szilárdtest modellezés nem csak különböző gépek alkatrészeinek lemodellezésére használható, hanem épületek, elektronikai áramkörök vagy akár az emberi test részeinek, szerveinek, csontvázának a modellezésére is. Mérnöki területen, a termékmodellezés, épületmodellezés mellett infrastruktúra-fejlesztésnél vagy akár layout (elrendezés) feladatok megoldására is alkalmazható. A szórakoztatóiparban rajzfilmfigurák vagy díszlettervezésnél hasznos segítség. Végül pedig a gyógyszeriparban az emberi test belső felépítését vagy akár a sejtszerkezetet is remekül lehet szemléltetni a CAD-del.

www.brighthubengineering.com