A hidrogénhajtású járművek

A hidrogénhajtású járművek előnyei és hátrányai.

A hidrogénhajtású járművek előnyei ellenére több kritikát is kaptak. Vitatott, hogy valóban a hidrogén üzemanyagcellás gépjárművek lesznek-e azok a megújuló üzemanyagot használó járművek, amelyek lecserélik majd a benzinnel és dízellel működő gépjárműveket.

A hidrogénhajtás előnyei és hátrányai

Az előző posztokban olvasható, hogy a hidrogénhajtású járművek egy több mint 200 éves technológia alapján működnek és a folyamatos fejlesztésének köszönhetően a működésük biztonságosnak tekinthető. A legnagyobb előnye a zéró emissziós kibocsátás, ami nagyban hozzájárul a környezeti tudatossághoz és a fenntarthatósághoz is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a hidrogén egy bőséggel rendelkezésünkre álló kémiai elem és megújuló energiaforrásként is használhatjuk.

Az igaz, hogy a hidrogén-meghajtású jármű nem bocsát ki káros anyagokat működése közben, de ez nem mondható el a hidrogén üzemanyag gyártásáról. Két gyakori módja a hidrogén üzemanyaggyártásnak a hidrogén kinyerése földgázból (reforming) és a hidrogén kinyerése vízből (electrolysis). Az első előállítási mód költséges és egyben nagyfokú széndioxid kibocsátással jár és a második említett előállítási mód sem költséghatékonyabb. Az üzemanyag gyártásához kapcsolódó ipari kibocsátás napenergia vagy szélenergia felhasználásával minimálisra csökkenthető, a probléma viszont az, hogy ezek az energiaforrások nem mindenhol érhetőek el. Ráadásul a hidrogén biztonságos tárolásához és szállításához le kell hűteni a hidrogént, ami szintén energiaigényes. 

Piac növekedés

A hidrogénhajtású járművek a negatívumai ellenére is egyre népszerűbbek és az előrejelzések alapján a hidrogén üzemanyagú autók piacának növekedése még intenzívebb lesz az elkövetkező években, erről a következő posztban olvashattok majd.

www.fluxpower.com