A gépbiztonság negyedik rész

Biztonsági értékelés fontosséga

A biztonsági vezérlők

A biztonsági vezérlőknek meghibásodásmentesnek kell lenniük - biztonságos állapotba kell állniuk, hogy minimálisra csökkentsék a munkavállalók sérülését és a berendezések károsodását egy potenciálisan veszélyes körülmény bekövetkezése esetén. "A Flexi Compact hibabiztos elveket alkalmaz annak biztosítására, hogy az érzékelők kiértékelése és a kimenetek megfelelő vezérlése megfeleljen a meghatározott biztonsági előírásoknak" - magyarázta Johnson. "Ha például egy fényvezérlő érzékeli, hogy egy személy keze egy gép védett zónájába lép, a biztonsági vezérlőnek ki kell értékelnie az érzékelő állapotát, és egy következetes válaszidőn belül le kell tiltania a potenciális kárt, például meg kell állítania egy robotot a mozgásban".

CPU-egység

Johnson a biztonsági vezérlőt modulárisnak és rugalmasan konfigurálható rendszerként jellemezte. A felhasználóknak csak pontosan azt kell beszerezniük, amit használni fognak. "Választható a fő CPU-egység, valamint a bemeneti/kimeneti (I/O) és a terepbusz-kommunikációs átjárók bővítőmoduljai" - mondta.
A Flexi Compact konfigurálására és programozására a SICK ingyenes Safety Designer programja szolgál. A felhasználóknak nem kell kódolónak lenniük ahhoz, hogy az intuitív grafikus programozószoftvert használni tudják. Emellett a biztonsági vezérlő kis alapterületű, vékony DIN-sínre szerelhető modulokkal rendelkezik, ami kényelmessé teszi a telepítést. A rugós csatlakozóblokkok nem igényelnek szerszámot a huzalozott vezetékek felszereléséhez. A csatlakozóblokkok szerszám nélkül, egyszerűen eltávolíthatók a modulokból.

Flexi Compact

A SICK a Flexi Compact biztonsági vezérlőhöz számos változatot kínál. Ebben az összefüggésben a változatok opciókat jelentenek. A felhasználók például választhatnak egy CPU-t beépített Modbus TCP/IP kommunikációval, vagy az USB programozási portot használhatják. Mindkét változat 32 I/O-val rendelkezik. A bővítő I/O modulok nyolc biztonsági besorolású bemenettel és nyolc tesztimpulzussal, vagy nyolc biztonsági bemenettel és nyolc biztonsági kimenettel állnak rendelkezésre. "A tesztimpulzus kimenetek nem biztonságos kimenetekként is konfigurálhatók, amelyeket diagnosztikai bejelentésre, például fényjelzésre lehet használni. Összesen akár 116 biztonságos bemenet és 100 biztonságos kimenet is lehetséges" - magyarázta Johnson.

"Ha állapot- és/vagy diagnosztikai kommunikációra van szükség" - tette hozzá Johnson - "terepbusz-átjárók állnak rendelkezésre, beleértve az EtherCAT, CANopen és PROFINET rendszereket. Ezek praktikus vékonyfilm-tranzisztoros (TFT) LCD-felülettel rendelkeznek a hálózathoz való egyszerű beállításhoz. A CPUC200 Modbus portja használható az EtherNet/IP-vel való kommunikációra."

www.automation.com