Az önvezető autók

Az önvezetést szenzorok segítségével az MI támogatja

Az önvezető és autonóm autók adatigényét egy fedélzeti számítógép és a mesterséges intelligencia, mint adatelemző elégíti ki. Komplex programok fésülik össze és értékelik a szenzorok által összegyűjtött adatokat, egyes esetekben ez mesterséges intelligenciával van megtámogatva. Ez lehetővé teszi a korrelációk detektálását a nyers adatokban, a mintázatelemzést és -felismerést, amik szabályszerűségei alapján projekciókat („előfeltevéseket”) tud alkotni a jármű.

A fent leírt folyamat végül is a képelemzéssel, és -felismeréssel analóg. Például, ha egy számítógép már látott ezer autót, akkor egy idegen modellről is képes megmondani, hogy az autó-e vagy sem annak formája alapján. Ha egy számítógép látott ezer résztvevőt egy közlekedési szituációban, helyen, sebességgel adott módon viselkedni, akkor az „új jövevényekről” is képes megjósolni, hogy merre és hogyan fognak mozdulni. Ez az elemzési- és predikciós képesség elengedhetetlen ahhoz, hogy ismeretlen konstellációkban is megbízhatóan navigáljon az autó.

Független és etikus döntések meghozatalára viszont nem képes egy ilyen rendszer. Legalábbis jelenleg nem. Az ember értékítéletét – a közeljövőben – nem helyettesítheti a mesterséges intelligencia sem.

www.bmw.com