Üzemanyagcellás járművek

Mi várható 2030-ra az üzemanyagcellás járművek piacán?

Mire számíthatunk a további hidrogén-meghajtású járművek fejlesztésével kapcsolatban? A Precedence Research legújabb kutatása és előrejelzése alapján 2030-ra az üzemanyagcellás járművek globális piac forgalma elérheti a 43,19 milliárd amerikai dollárt. 2022-ben ennek a piacnak a forgalma 1,04 milliárd dollár volt, de a statisztikai adatok alapján a következő években akár harmincszorosára is növekedhet a hidrogén-meghajtású járművek piaca. 

A növekedés egyik kulcsfontosságú tényezője a befektetés. 2021-ben Ázsia és Európa együttes piaci részesedése 73% volt a hidrogén-meghajtású járművek piacán. Az előrejelzések alapján Amerika is az egyik élenjáró befektető kontinens lehet az elkövetkező években, mivel több államban, több nagyobb környezeti fenntarthatóságot elősegítő zöldautó támogató költségvetési tervezetet jelentettek be: például a kaliforniai állam tervezete alapján 2025-re 100 hidrogén töltőállomásra szeretnének beruházni, melynek segítségével 1,6 millió hidrogén-meghajtású gépjármű tulajdonos tudná igénybe venni a szolgáltatást Kaliforniában.  

 Arnold Schwarzenegger

Érdekességképpen megemlíteném, hogy ebben az államban az akkori kormányzó, Arnold Schwarzenegger avatta fel az első kaliforniai hidrogén töltőállomást 2004-ben. A megfelelő infrastruktúra kialakítása által az üzemanyagcellák gyártása is hatékonyabban előállítható lesz és növelni fogja a termék nemzetközi forgalmát ezzel több országban is elősegítve a megújuló üzemanyagú gépjárművek elterjedését.

 www.precedenceresearch.com