MI-technológia második rész

Természetes nyelvi feldolgozás (NLP)

Gépi látás

Ez a technológia lehetővé teszi a gép számára a látást. A gépi látás kamera, analóg-digitális átalakítás és digitális jelfeldolgozás segítségével rögzíti és elemzi a vizuális információkat. Gyakran hasonlítják össze az emberi látással, de a gépi látás nem kötődik a biológiához, és programozható például a falakon való átlátásra. Számos területen használják az aláírás azonosításától az orvosi képelemzésig. A számítógépes látást, amely a gépi alapú képfeldolgozásra összpontosít, gyakran összekeverik a gépi látással.

Természetes nyelvi feldolgozás (NLP = Natural Language Processing).

Ez az emberi nyelv számítógépes program általi feldolgozása. Az NLP egyik régebbi és legismertebb példája a levélszemét-felismerés, amely az e-mail tárgysorát és szövegét vizsgálja, és eldönti, hogy az e-mail levélszemét-e. Az NLP jelenlegi megközelítései a gépi tanuláson alapulnak. Az NLP feladatok közé tartozik a szövegfordítás, a hangulatelemzés és a beszédfelismerés.

Robotika.

Ez a mérnöki terület a robotok tervezésére és gyártására összpontosít. A robotokat gyakran olyan feladatok elvégzésére használják, amelyeket az emberek nehezen vagy következetesen hajtanak végre. Például robotokat használnak az autógyártó összeszerelő sorokon, a NASA pedig tárgyak mozgatására használja az űrben. A kutatók gépi tanulást is igénybe vesznek olyan robotok építésére, amelyek képesek kölcsönhatásba lépni a közösségi környezetben.

Önvezető autók.

Az autonóm járművek a számítógépes látás, a képfelismerés és a mély tanulás kombinációját használják fel, hogy automatizált készségeket építsenek ki a jármű vezetéséhez, miközben egy adott sávban maradnak, és elkerülik a váratlan akadályokat, például a gyalogosokat.

Szöveg, kép és hang generálása.

A generatív mesterséges intelligencia technikákat, amelyek szöveges felszólításokból különféle típusú médiát hoznak létre, széles körben alkalmazzák a vállalkozásokban, hogy a tartalomtípusok látszólag korlátlan skáláját hozzák létre a fotórealisztikus művészettől az e-mail válaszokon át a forgatókönyvekig.

www.techtarget.com