Önvezető teherautók

Az első vezető nélküli teherautó-útvonal

Néhány éve a vezető nélküli teherautók jelensége olyan volt, mintha csak egy 2050-ben játszódó sci-fi filmből származnának. Amikor a robotaxik elkezdtek San Franciscóban megjelenni, az önvezető teherautók koncepciója még mindig meglehetősen távolinak látszott. Úgy tűnik azonban, hogy már csak hónapok választanak el minket attól, hogy az önvezető teherautók az utakra kerüljenek.

Aurora Innovation

Az Aurora Innovation megnyitotta az első vezető nélküli teherautó-útvonalat Dallas és Houston között, az amerikai délnyugat egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalán. A vállalat egy másik kulcsfontosságú infrastruktúrát is előkészített, amely ahhoz szükséges, hogy ez a megoldás nagy léptékben működjön: Az autonóm tehergépkocsik számára kereskedelmi forgalomra alkalmas terminálokat. "A kereskedelmi forgalomra kész terminálokkal szegélyezett vezető nélküli teherautó-sáv megnyitása az iparágban elsőként teszi lehetővé a vezető nélküli tehergépkocsi termékünk bevezetését" - mondta Sterling Anderson, az Aurora társalapítója és termékigazgatója.

SAE 4.

Maguk a teherautók SAE 4. szintű járművek lesznek, amelyek képesek lesznek egy körülhatárolt területen közlekedni, és alaposan feltérképezett és kiszámítható útvonalon haladni. Ezzel sok tekintetben hasonlítanak a robotaxikhoz, amelyek szintén SAE 4-es szintű járművek, de sokkal gördülékenyebb útvonalakon közlekednek, miközben továbbra is egy adott számú környékre korlátozódnak. Az Aurora nem csupán érzékelőkkel szerelte fel a kamionokat, hanem egy olyan termináltervet is kidolgozott, amelynek célja, hogy maximalizálja a kamionok úton töltött idejét. A helyszíni súlymérő állomások lehetővé teszik a kamionok számára, hogy az úton lévő ellenőrzési pontokat kihagyják.

Ebben az időszakban, amikor a technológiai újítások gyorsan válnak valósággá, biztosak lehetünk abban, hogy az önvezető teherautók térhódítása csak a kezdetét jelenti egy olyan forradalomnak, amely átalakítja a közlekedést és a logisztikát. Az Aurora Innovation által nyitott vezető nélküli teherautó-útvonal az elkövetkező években talán már mindennapjaink részévé válhat.

www.autoweek.com