Az Opel 2022 elejéig leállítja a termelést Eisenach-ba

Mikrocsip- és félvezetőhiány miatt leáll az Opel németországi üzeme

AZ Opel eisenach-i gyára bejelentette, hogy leállítja a termelést 2022 elejéig legalább. A problémát viszont nem a kereslet csökkenése okozza, hanem az alapanyagok hiánya.

A beszállítói gyárleállások és utazási korlátozások következtében, mikrochip- és félvezetőhiány sújtotta az egész autóipart, sőt már ágazatokat is, mint például a telefongyártás. Másik ritkábban emlegetett probléma, hogy a kisebb erőforrásokkal rendelkező beszállítók nehezen tudnak digitálisan képzett munkaerőt toborozni.

A leállást, elbocsátásokat és szabadságolásokat figyelembevéve is az Opel még mindig Türingia egyik legnagyobb foglalkoztatója, ahol Eisenach is található. Az eisenachi gyárban hibrid autókat készítettek, amik általában több félvezetőt igényelnek. Más országokban viszont nem volt szükség leállásokra, ami arra vezethető vissza, hogy más gyáraknak kisebb volt a termelési kapacitása, így az alapanyagigénye is.

Németországban különösen jelentős az alapanyaghiány: fém, műanyag és fa. A nagy kibocsátással rendelkező gyárak, ágazatok így nehezebben maradnak hatékonyan működtethetők. Viszont a német ipar erősségét mutatja, hogy a konfidencia-index továbbra is 100% felett volt a nyáron, sőt elemzők további növekedést prognosztizálnak az alkalmazkodás és átstrukturálás tempóját látva – írja a dw.com, illetve ezekről a tényezőkről előző posztjainkban is részletesen írtunk.

www.dw.com