Mesterséges Intelligencia (AI) hatodik rész

Mi a Mesterséges Intelligencia 4 típusa?

Arend Hintze, a Michigan State Egyetem integrált biológia, számítógép tudományok és mérnöki szakasszisztens professzora, kifejtette, hogy az AI négy típusba sorolható, kezdve a mai széles körben használt feladatspecifikus intelligens rendszerekkel haladva az érző rendszerekig, amelyek még nem léteznek.

Az alábbiakban a 4 említett kategória látható:

1.Típus:

Reaktív gépek. Ezek az AI rendszerek nem rendelkeznek memóriával és feladatspecifikusak. Például a Deep Blue, az IBM sakkprogram, amely legyőzte Garry Kasparovot a 90-es években. A Deep Blue képes azonosítani a sakktáblán lévő bábukat és előrejelzéseket készíteni, de mivel nincs memóriája, nem tudja használni a múltbeli tapasztalatokat a jövőbeli döntésekhez.

2.Típus:

Korlátozott memória. Ezeknek az MI rendszereknek van memóriájuk, így használhatják a múltbeli tapasztalatokat a jövőbeli döntésekhez. Néhány önvezető autó döntéshozatali funkciói ezen az elven működnek.

3.Típus:

Elmélet a tudatban. Az "elmélet a tudatban" egy pszichológiai kifejezés. Az AI alkalmazásakor azt jelenti, hogy a rendszernek érzelmi intelligenciája van. Ez a típusú AI képes lesz az emberi szándékokat és viselkedést megjósolni, a szükséges készség az AI rendszerek számára az, hogy integrált tagjai legyenek az emberi csapatoknak.

4.Típus:

Öntudat. Ebben a kategóriában az AI rendszerek rendelkeznek öntudattal, ami tudatosságot ad nekik. Az öntudattal rendelkező gépek megértik saját aktuális állapotukat. Ez a típusú MI jelenleg még nem létezik.

Az Mesterséges Intelligencia lenyűgöző terület, amely gyorsan fejlődik, és hatalmas lehetőségekkel jár az emberi élet számos területén. Azonban fontos megérteni az előnyeit és hátrányait, valamint azt, hogy mi különbözteti meg az AI-t a gépi tanulástól és a mély tanulástól. Az AI újítások felgyorsítják a technológiai fejlődést és számos új üzleti lehetőséget hoznak létre, miközben új kihívásokat is felvetnek, például az adatvédelmet és az elfogultságot.

Az AI tehát az emberiség számára izgalmas, de egyben felelősségteljes terület is.

www.techtarget.com