Akkumulátor cellák gyártása

Az akkumulátor gyártása során az állandó minőség biztosítása a legnagyobb probléma
Allumulátor cella gyártás

Az akkumulátor cellák gyártása tradicionálisan három részből áll: elektródagyártás, cella-összeszerelés és formálás, plusz a tesztelés. Az elektródagyártás terén a minőség állandó biztosítása a legnagyobb probléma, különösen a megfelelő tolerancia szintet meghatározni. A cellák összeszerelése esetében különleges követelményeknek kell megfelelni, az elektróda lapok szétválasztásánál és halmozásánál. Ezen lapok szállítása nem egyszerű, hiszen nagyon vékonykák és sérülékenyek, másfelől a felület óvása érdekében nem lehet akármivel hozzájuk érni. 

A pandémia hatásai

A pandémia okozta határzárak és az akadozó beszerzés miatt előfordul, hogy raktárra is „kell” termelni, ami felveti a tárolás problémáját is (pl. por), ezért az intelligens tároláson és burkoláson (intelligent housing) egyre növekvő hangsúly van. A tárolás azért is kiemelt jelentőségű, mert a folyamat szűk keresztmetszete a formálás vagyis a fólia cellák megtöltése elektrolittal és azok zárolása.

Az új és kisebb befektetést igénylő koncepció a modulos összeszerelés, ami népszerűsége növekszik, elsősorba Németországban, de például a tárolás itt is nagy kihívás. Vannak emellett nem folyamat specifikus nehézségek is, amik sztenderdizlása még nem kiforrott az új koncepcióban, mint például a tisztítás, szárítás és újrahasznosítás.

www.researchgate.net