Összeszerelősor előnye a dolgozók szempontjából

21. században már a gépek helyettesítik az embert, ahol lehet

Habár ez nagyon vitatott, hogy szociológiai szempontból jó-e, ha a 21. században a gyártást nagy arányban gépek végzik, amik helyettesítik az embert, ahol csak lehet. Mégis ez az eljárás olyan előnyökkel jár, amik kedvezményezettjei végül is a dolgozók, illetve, olyan feladatok is elvégezhetők, amik emberi kézzel lehetetlenek volnának.

Először is, nem kell nehéz munkadarabokat emelgetni. A gép sok olyan feladatot elvégez, amik egyébként komoly ismereteket avagy nagy alaposságot és odafigyelést igényelnének. A leegyszerűsített feladatokat szinte mindenki el tudja látni, így az adott munka több ember számára elérhető lehet. Azonban fenntartott teljes figyelemmel lenni egy teljes műszakon keresztül még ilyen feladatoknál is komoly kihívás – többnyire lehetetlen.

Munkaerőhiány "megoldása"

A robotizált és automatizált gyártósorokkal elért megnövekedett produktivitás és plusz bevétel nem csak profitként jelenik meg, a dolgozók munkakörülményei is javultak az évtizedek alatt. A gyorsasághoz természetesen hozzáad egy dolgozó évek alatt megszerzett rutinja is, amit honorál a munkáltató is. A fejlett országokat elég régóta akut munkaerőhiány sújtja, így a gyártulajdonosok nagyobb hangsúlyt kell, fektessenek az munkavállalói elégedettségre és annak megtartására, mint korábban bármikor. Ilyen szempontból az automatizált összeszerelősorok minkét fél számára kifizetődőek!

www.encyclopedia.com