A 3D-nyomtatás fejlődése

Az additív alkatrészgyártás 3D nyomtatással

A 3D-s nyomtatás folyamatosan fejlődik, és ahogy annak alapanyagai megfizethetővé válnak, az additív alkatrészgyártás egyre érdekesebbé válik. Az alkatrésznyomtatás egy komoly válaszlépés az utánpótlás-menedzsment kihívásaira a nehéziparban is.

Hollandiában számos tradicionális és nyomtatott alkatrészből készült vonat van már használatban és a régi alkatrészek cseréje is folyamatosan zajlik a Deloitte jelentése szerint. Korábban az alapanyaghiány miatt sokszor hetekig kiesett egy-egy szerelvény a munkából, de most napok alatt tudják pótolni a törött elemeket.
A Holland Vasúttársaság viszont nem az első cég, ami nyomtatott alkatrészeket használ nehézgépeknél. 2018-ban a Deutsche Bahn használta először a 3D-s nyomtatást és már abban az évben 15 ezer elemet készített és további 900 ezerre adott megrendelést.

Az additív gyártás egy olyan építőmódszer, ahol egy 3D-s objektumot hoznak létre rétegről-rétegre 3D-s nyomtató segítségével. A technika jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, amit bizonyít, hogy egyre több ország nehézipara is használja a 3D nyomtatott elemeket és nagy tételben adnak le állami megrendeléseket. A technika fejlődésével és az alapanyag árának csökkenésével (korábbi anyagok és azok megmunkálásának költségéhez képest) egyre több termék készülhet így és lehetségessé vált különböző anyagok kombinálása akár egyetlen 3D-s elemen belül is.

www2.deloitte.com