AI-csúcstalálkozó az Egyesült Királyságban

Az AI asszisztensek segítenek munkát találni vagy e-mailokat írni

AI-csúcstalálkozó

Az Egyesült Királyságban kétnapos AI-csúcstalálkozót tartottak, a technológiai vállalatok pedig olyan AI-asszisztenseket mutattak be, amelyek segítenek munkát találni vagy e-maileket írni. Az AI-t a Collins Dictionary a 2023-as év szavának is nevezte. Íme a mesterséges intelligencia e heti legújabb fejleményei, valamint minden, amit Elon Musk hétvégi AI-modelljének bemutatójáról tudni kell.

Első AI-modell

Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó xAI startupja szombaton mutatja be első AI-modelljét egy kiválasztott csoportnak - közölte a milliárdos vezérigazgató pénteken X nevű platformján (korábban Twitter). Musk júliusban alapította meg saját AI-cégét, amikor a ChatGPT-t készítő OpenAI-ra fény derült. Musk, aki az OpenAI egyik korai befektetője volt, figyelmeztetett a technológia lehetséges veszélyeire, ha fék nélkül fejlesztik. Így nyilatkozott az xAI-ról: "Néhány fontos szempontból ez a legjobb, ami jelenleg létezik". A cég honlapja szerint a mesterséges intelligencia célja az univerzum lényegének megértése. A cég leleplezése után Musk azt mondta, hogy a stratégia az, hogy az AI-t a lehető legkíváncsibbá tegyék, ahelyett, hogy az erkölcsöt programozzák bele.

ChatGpt

A Microsoft szerdán elérhetővé tette új, mesterséges intelligenciával működő Office-asszisztensét, amely potenciálisan megváltoztathatja több millió felhasználójának munkaéletét. Ez az első vállalat, amely a ChatGPT chatbot mögött álló technológiát szoftverének alapfunkciójaként teszi elérhetővé. Továbbá tesztként szolgál arra, hogy a vállalatok hajlandóak-e megfizetni az AI árát. A Copilot nevű generatív AI-asszisztense havi 28 euróért érhető el felhasználóként, de a nagyvállalatoknak 300 felhasználóként havi 8400 euróért lehet igénybe venni a szolgáltatást. A technológiát e-mailek generálására vagy dokumentumok összegzésére lehetne használni, de hogy a dolgozók megbíznak-e abban, hogy a mesterséges intelligencia e-maileket küldjön helyettük, az már más kérdés.

Linkedln

A LinkedIn szerdán vezette be mesterséges intelligenciával működő chatbotját, amely segít a felhasználóknak kitalálni, hogy egy álláspályázat megéri-e az idejüket, és képes rámutatni arra, hogy hol hiányzik a jelöltnél a tapasztalat. Úgy működik, hogy a felhasználó kérdéseket tesz fel, mint például "Megfelelek-e az álláshoz?". Az eszköz pedig álláspályázat alapján elemzi a felhasználó LinkedIn-profilját. A technológiát az OpenAI GPT-4-je működteti, és szerda óta elérhető néhány Premium felhasználó számára. 

www.euronews.com