A gondolat üzemanyaga: a chipmerítés harmadik rész

Félvezető update és az emberi erőforrásigény

Ahogy elkezdődött a második negyedév, az értéklánc szakadásai egyre látványosabban jelentek megFebruár 15-én, a NXP, Infineon és Samsung gyártása Austinban és környékén leállásra kényszerült egy téli vihar miatt, ami megszakította a víz és áramellátást. Az üzemek kibocsátása hamar visszaállt a kimaradások előtti vagy ahhoz közeli szintre. A tűzbaleset a japán Renesas’ Naka 300 mm-es tisztatermébe (300 mm cleanroom) a termelést csak kisebb mértékben befolyásolta Texashoz képest, de az ottani kár nagyobb volt: a vízellátás, a légkondicionálás és a termelőeszközök is megsérültek. Júniusi 1-én a Renesas 88%-os produktivitást jelentett a tűz előtti kibocsátáshoz képest és hogy június közepére 100%-ban visszaállnak a korábbi szintre. Hasonlóan, az NXP még áprilisban bejelentette, hogy az austini termelés visszaállt a viharok előtti volumenre.

TSMC és UMC

Míg a texasi és nakai leállások ismertek, vannak potenciális problémák a közelgő jövőre nézve, amiket érdemes kiemelni. Taiwan az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszályán megy keresztül. A félvezetőgyártás a tiszta levegő mellett nagymennyiségű ultra-tiszta (ultra-pure) vizet is igényel. A vízhiány a régióban mindent és mindenkit érint és ebben az esetben a lakosság előbbre valóbb, mint az ipar. Míg a TSMC és az UMC képes a felhasznált vizet 85%-ban újrahasznosítani, utánpótlásra van szükségük, több tíz milliónyi gallonra naponta. A víztározók töltöttsége nagyjából 10%-ra merült. Mivel a TSMC és az Intel terjeszkedik Arizónában, a Coloradó folyóból nyernek vizet, habár a coloradói hótakaró valamivel átlag alatti volt 2021-ben. A vízbiztonság a termelésben, de minden más területen stratégiai fontosságú, de sajnos egyre aktuálisabb kérdés rövid távon is.

Beláthatatlan egyenlőre, hogy a Covid-19 vajon újabb hullámokat fog-e előidézni vagy sem. A fejlesztések nem, de a félvezetők gyártása egy emberierőforrásigényes feladat, ha az egész értékláncot nézzük, a támogató folyamatokkal együtt. A vakcinák elérhetősége, a lakosságok átoltottsága és a társadalmak működőképessége elengedhetetlen, hogy ne jelentkezzen egy újabb korlát: a munkaerőhiány. Ha belegondolunk, az átoltottsági szintek pont azokban az országokban alacsonyak, ahol a munkaintenzív létesítmények találhatók.

2022 új vírushullám

Viszont mindent egybevetve, az ipari jelenlegi tendenciák szerint kezd visszaállni a normál kerékvágásba, teljesülnek a megrendelések és beindulnak a gazdaságok, még ha nem is teljes kapacitáson. Most, 2021 és 2022 fordulóján már tudjuk, hogy itt az új vírushullám, és nemsokára kiderül és mérhető lesz, hogy az implementált óvintézkedések hogyan muzsikálnak, kellően adaptív-e ez a szektor, ami számtalan ország nemzetgazdaságának gerince.

www.ihsmarkit.com