A mesterséges intelligencia története harmadik rész

2000-2020-as évek fejlődései

2000-es évek

 A gépi tanulás, a mély tanulás, az NLP, a beszédfelismerés és a számítógépes látás terén elért további előrelépések olyan termékeket és szolgáltatásokat eredményeztek, amelyek meghatározták mai életünket. Ezek közé tartozik a Google keresőjének 2000-es elindítása és az Amazon ajánlómotorjának 2001-es elindítása. A Netflix filmekhez fejlesztette ki ajánlórendszerét, a Facebook az arcfelismerő rendszerét, a Microsoft pedig beszédfelismerő rendszerét a beszéd szöveggé történő átírására. Az IBM elindította a Watsont, a Google pedig elindította önvezető kezdeményezését, a Waymo-t.

2010-es évek

 A 2010 és 2020 közötti évtizedben az AI-fejlesztések folyamatos áramlása zajlott. Ezek közé tartozik az Apple Siri és az Amazon Alexa hangasszisztenseinek bevezetése; IBM Watson győzelmei a Jeopardy-n; önvezető autók; az első generatív ellenséges hálózat kialakítása; a TensorFlow, a Google nyílt forráskódú mély tanulási keretrendszerének elindítása; az OpenAI kutatólaboratórium megalapítása, a GPT-3 nyelvi modell és a Dall-E képgenerátor fejlesztői; a Go világbajnok, Lee Sedol legyőzése a Google DeepMind AlphaGo által; valamint olyan mesterséges intelligencia alapú rendszerek bevezetése, amelyek nagy pontossággal mutatják ki a rákos megbetegedést.

2020-as évek

 A jelenlegi évtizedben megjelent a generatív mesterséges intelligencia, egy olyan mesterséges intelligencia technológia, amely új tartalmat képes előállítani. A generatív mesterséges intelligencia egy prompttal kezdődik, amely lehet szöveg, kép, videó, terv, hangjegyek vagy bármilyen bemenet, amelyet az AI-rendszer képes feldolgozni. A különféle AI-algoritmusok ezután új tartalmat adnak vissza a felszólításra. A tartalom tartalmazhat esszéket, problémák megoldását vagy valósághű hamisítványokat, amelyeket egy személy képeiből vagy hanganyagaiból készítettek. Az olyan nyelvi modellek képességei, mint a ChatGPT-3, a Google Bardja és a Microsoft Megatron-Turing NLG-je, lenyűgözték a világot, de a technológia még korai stádiumban van, amit az is bizonyít, hogy hajlamos hallucinálni vagy elferdíteni a válaszokat.

www.techtarget.com