Mesterséges Intelligencia (AI) első rész

Hogyan működik az AI?

Az AI

Az Mesterséges Intelligencia (AI) a gépeknek, különösen a számítógépeknek az emberi intelligencia folyamatainak szimulációját jelenti. Az AI konkrét alkalmazásai közé tartozik az expert rendszerek, a természetes nyelvfeldolgozás, beszédfelismerés és gépi látás.

Hogyan működik az AI?

Az AI körül kialakult felhajtás miatt a gyártók igyekeznek bemutatni, hogyan használják termékeik és szolgáltatásaik a mesterséges intelligenciát. Gyakran azonban azt nevezik AI-nek, ami valójában csak a technológia egy része, például a gépi tanulás. Az AI-hez szükség van specializált hardverekre és szoftverekre a gépi tanulási algoritmusok írásához és képzéséhez. Az AI-t nem egyetlen programozási nyelv jelenti, de a Python, R, Java, C++ és Julia népszerűek az AI fejlesztők körében.
Általánosságban az AI rendszerek nagy mennyiségű címkézett tanítóadatot dolgoznak fel, elemzik az adatokban található összefüggéseket és mintázatokat, majd ezeket a mintákat felhasználják a jövőbeli jelenségek előrejelzéséhez. Egy ilyen módon egy chatbot, amely példákat kap a szövegből, megtanulhat valósághű beszélgetéseket generálni emberekkel, vagy egy képfelismerő eszköz megtanulhatja az objektumok azonosítását és leírását képek millióinak áttekintésével. Az új, gyorsan fejlődő generatív AI technikák realisztikus szövegeket, képeket, zenét és más médiatartalmakat hozhatnak létre.

Az AI programozás olyan kognitív készségekre összpontosít, mint például:
  • Tanulás: Az AI programozás ezen aspektusa az adatok megszerzésére és szabályok létrehozására fókuszál annak érdekében, hogy azokat cselekvőképes információvá alakítsa. Ezeket a szabályokat, amiket algoritmusoknak nevezünk, lépésről lépésre utasításokkal szolgáltatják a számítógépeknek egy adott feladat elvégzéséhez.
  • Következtetés: Az AI programozás ezen aspektusa arra összpontosít, hogy a kívánt eredmény elérése érdekében megfelelő algoritmust válasszon.
  • Önkijavítás: Az AI programozás ezen aspektusát arra tervezték, hogy folyamatosan finomítsa az algoritmusokat, és biztosítsa, hogy a legpontosabb eredményeket szolgáltassák.
  • Kreativitás: Az AI ezen aspektusa neuronhálózatokat, szabályokon alapuló rendszereket, statisztikai módszereket és más AI technikákat használ új képek, új szövegek, új zene és új ötletek generálásához.

www.techtarget.com