OBC (On-Board Computer)

A korai OBC rendszert a fejlettebb iDrive rendszer követte

A BMW 3-astól a 7-es szériájáig, minden modelljének alaptartozéka egy fedélzeti számítógép (On-Board Computer, OBC), ami ellátja a vezetőt a legfrissebb információkkal az időjárásról, fogyasztásról, érkezési időről, stb. A korai OBC-ket később a már ismertebb iDrive rendszer követte. Az OBC kisebb publicitást kapott, mivel sok beállítási lehetőség el volt rejtve a vezető szeme elől. Alább összeszedtünk néhány ilyen dolgot, amik között van hasznos és csak szórakoztató elem is…

Meg lehet változtatni a számítógép beszédstílusát kicsit karakánabbra, ami meg is fenyegeti a vezetőt, ha az ki akarná kapcsolni a szabadszájú számítógépet. Hasonlóan hasznos effekt, hogy a vezetőtér össze LCD-jét és LED-jét lehet „aktiválgatni” ezzel kvázi diszkóvá alakítani az autót, ideértve a pohártartó és a hamutartó világítását is. Beállítható, hogy a zene hangeröje alkalmazkodjon a sebességhez.

Az autók sebességmérője általában felfelé torzít, illetve az üzemanyagszintre vonatkozó információk sem teljesen pontosak. Mindkettőről kérhető pontos adat a GPS nélkül is, hogy mennyi kilométer megtételére elegendő még az adott átlagfogyasztás mellett a tankban lévő üzemanyag. Az autó korát is lehet ellenőrizni, a gyártási országot és az alvázszámot is, ami másodkézből vásárolt autó esetén hasznos lehet.

Minden OBC és iDrive esetén más úton lehet hozzáférni ezekhez a funkciókhoz. Ezek nincsenek részletezve a csatolt használati útmutatóban, nem esszenciális dolgok, de érdekes milyen új „játékok” fedezhetők fel egy-egy új modell esetén.

jalopnik.com