AI és a kéznélküli vezetés

A mesterséges intelligencia képes a közlekedési helyzetek elemzéséből tanulni

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) az autókban a biztonsági rendszerek mellett nagy szerepet töltenek be a kéznélküli vezetés elérésében és a fenntartási költségek minimalizálásában is. A deep learning algoritmusok, amik az AI egyik alváltozatát képviselik, újabban már képesek komplex közlekedési helyzeteket elemezni, kvázi kitanulni és a „tapasztalataik” alapján kisegíteni a vezetőt a navigálásban. Így fokozva a vezető, az utasok és a gyalogosok biztonságát is, hiszen kisebb teret enged az emberi hibázásnak.

A gépi tanulás (machine learning, ML) az autóiparban elért arra a szintre, hogy a múltban megtörtént esetek akkurátus elemzésével képes legyen valós időben is helyes döntést hozni.

Az AI másik hatalmas előnye az hatékony optimalizálás, például a fenntartási költségek tekintetében. Egy AI vezette, teljesen automatikus autó elméletileg sohasem fog lerobban a semmi közepén, mivel a számítógép folyamatosan szkenneli az autó alkatrészeit, az amortizációt, áramköri hibákat, stb. így előre látja a lehetséges hibákat is. Azokat jelezve a vezetőt sohasem érheti kellemetlen meglepetés. A fenntartási költségek csökkentésében, emellett, a különböző vezetési stílusok beállítása is segít; teljesítmény-orientált vagy eco például.

www.intellias.com