Az AI fejlődése háborúban

A mesterséges intelligencia fejlődését egy háború jelentősen felgyorsítja

Előző posztunkban a mesterséges intelligencia (AI) fejlődéséről beszéltünk, amit egy éles háború természetszerűen felgyorsít.

TB2-es Drón

Az ukrán haderő török fejlesztésű TB2-es drónokat használ, amik fel tudnak szállni, landolni és egy adott területet automatikusan bejárni, habár az, hogy mikor dobja le a lézer-vezérelt bombáját egy operátor döntésétől függ. A drón lézert használ a tüzérségi csapásoknál és légvédelmi célból is. Oroszország a „kamikaze” drónjait vetette be Ukrajnában és korábban Szíriában is, amiknek van némi autonóm képessége, amit Lantsetnek neveznek. A Lantset technikailag egy „lézengő lőszer” (loitering munition), ami tankokat, járműkonvojokat és gyalogos csapatokat egyaránt célba vesz. Amint elindították, a kijelölt célterület felett köröz mindaddig, amíg egy megadott célponttípus meg nem jelenik a területén. Amint ez megtörténik, nekimegy a célnak és aktiválja a robbanófejet, amit hordoz.

Kevésbé látványos alkalmazása az AI-nak a légifelvételek begyűjtése és automatikus elemzése (pl. csapatmozgás-elemzés), amit Oroszország minden bizonnyal folyamatosan végez és hasznosítja az ukrajnai hadszíntéri információmorzsákat is, amiket drónok segítségével szerez be. Ezen a fronton viszont részben kínai technológiát használ az orosz hírszerzés, amiért cserébe információval fizet: a bevetésből származó valós tapasztalatokkal.

www.fortune.com