LOTO rendszer harmadik rész

Az energialeválasztó eszköz fontossága

Az energialeválasztó eszköz egy olyan mechanikus eszköz, amely fizikailag megakadályozza a veszélyes energia átvitelét vagy felszabadulását. Példák az említett eszközökre:

    • kézi működtetésű kapcsoló, amellyel egy áramkör vezetékei leválaszthatók az összes földeletlen tápvezetőről, és egyetlen pólus sem működtethető önállóan
    • kézi működtetésű elektromos megszakító
    • leválasztó kapcsoló
    • hálózati szelep

Lockout eszköz

Az energiaelválasztó eszközök nem foglalják magukban a nyomógombokat, választókapcsolókat és egyéb vezérlőáramköri típusú eszközöket.
A lockout eszköz egy olyan eszköz, amely segítségével elérhető az energialeválasztó eszköz biztonságos helyzetben tartására, és megakadályozza a berendezések és gépek feszültség alá helyezését. A lockout eszközökre példák a lakatok, a vakkarimák és a csavaros csúszózárak. Az adott lockout zárhoz kizárólag egy fajta kulcs tartozik. Ha az egyforma kulcsú zárak használata nem kerülhető el, akkor az korlátozza a dolgozók közötti elosztást.

Tagout eszköz

A tagout eszköz egy feltűnő figyelmeztető eszköz, amely biztonságosan rögzíthető egy energialeválasztó eszközhöz, és jelzi, hogy mind a berendezés, mind az energiaszigetelő eszköz nem működtethető. A kikapcsoló eszköz egyetlen példája egy címke és annak az energiaszigetelő eszközhöz való rögzítési eszköze.
A LOTO-doboz (más néven lockbox) akkor használatos, ha a berendezésnek több olyan leválasztási pontja van, amelyeket biztosítani kell saját energia leválasztó, záró és jelzőberendezésekkel. Ezt csoportos lezárásnak vagy csoportos leválasztásnak nevezik. 

www.safetyculture.com