Beváltotta a PLC a hozzá fűzött elvárásokat? - 1. rész

Az automatizációnak kulcsfontosságú eleme a folyamatok variációk megfigyelése, ebben segítség a gépilátás a mozgás-irányitás.

Egy kulcsfontosságú eleme az automatizációs folyamatoknak a varianciák megfigyelése és hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre az adott folyamat struktúráján belül, hogy ezt minimalizálhassuk. Kisebb eltérések, alacsony variációk növelik a hatékonyságot és termelékenységet. A gépilátás (machine vision) és mozgás-irányítás (motion control) segít a variancia csökkentésében és rugalmasságot kölcsönöz a legújabb gépeknek és az automatizációhoz. A megnövelt rugalmasság elősegíti az automatizáció tovagyűrűzését, azaz további mozdulatok (vagyis kisebb egységei a folyamatoknak) kapcsolhatók hozzá a fő operációhoz, legyen az összeszerelés, hegesztés, ellenőrzés vagy bármi más rutinfeladat. De, ha nem a legújabb technológiákról is van szó, az eljárás a régebbi gépekből is képes nagyobb teljesítményt kihozni.

Jelenleg, a PLC (programmable logic controller – programozható logikai kontroller) egy ipari normaként értelmezendő, habár nem egy olcsó dologról van szó. Egy új, a korábbitól szignifikánsan eltérő technológiára való átállásnak közvetlenül és közvetetten is nagy költségvonzata van. Közvetetten: maga az új eszközök beruházása; közvetlenül: be kell tanítani a munkaerőt az új gépek kezelésére és viselkedésére. Sőt, a plusz mozgás-, hő- és egyéb ellenőrző modulok, valamint az egyedi igényekhez alakított megoldások szintén emelik a szükséges kezdőbüdzsé mértékét.

A költségek, kiterjeszthetőség vagy kompatibilitás, funkcionalitás és felhasználó-barát kialakítás – azaz egyszerű vagy bonyolult és magas előképzettséget megkívánó kezelhetőség – mind fontos tényezők, amiket egy radikális átálláskor figyelembe kell venni. Ezek konstans elemek voltak mindig is. Az új évezred, főleg a 2008-9-es világválság új nézőpontokat is beemelet a képletbe: adatigény – gyorsaság és pontosság – tároló-kapacitás és a feldolgozási sebesség is alapvetések ma már, sőt az intenzív piaci verseny miatt ezek a „modern” paraméterek fontosabbá válnak egy nagy multi szempontjából, mint mindennek az ára. Hiszen, ha egy lepéssel a versengő konszern elé tud kerülni az adott szereplő, akkor a befektetés máris kifizetődőnek tekintendő. Ezen új igények kielégítéséhez járul hozzá a PLC technológia.

Forrás: / www.machinedesign.com