2022-ben kevesebb új autót gyártottak

2022-ben a használt autók eladása jelentősen visszaesett

A Covid

Az iparági adatok szerint a használt autók értékesítése tavaly jelentősen visszaesett, mivel kevesebb használt modell került a piacra. A Covid által okozott alkatrészhiány miatt kevesebb új autót gyártottak, és az emberek tovább ragaszkodtak autóikhoz, vártak az autójuk lecserélésével. A járvány csúcspontján több autókereskedést bezártak, a gyártósorokat pedig leállították. Miután a járvány lecsillapodott, a számítógépes chipek hiánya - amelyeket a modern járművekben gyakran használnak - további fennakadásokat okozott, ami az új autók piacát is érintette, ahol az eladások 2022-ben 30 éves mélypontra zuhantak.

Járműhiány

A járműhiány átterjedt a sokkal nagyobb használt autók piacára is. Ennek eredményeképpen a használt autók ára 2021-ben az egekbe szökött, és csak most kezdett stabilizálódni. 2022-ben a használt járművek eladási száma jelentősen növekedett, viszont nem érte el a járvány előtti éves eladási számokat.

Magyarországon, főleg vidéken, a tömegközlekedési problémák miatt fontos, hogy a helyiek rendelkezzenek gépjárművekkel. Ezenfelül, a kínálat hiánya valódi problémát jelent az alacsonyabb jövedelműek számára, akiknek olcsó közlekedésre van szükségük. Ez a jelenség számos népszerű modell árát megnövelte, miközben a megélhetési kiadások gyorsan emelkednek napjainkban.

www.bbc.com