Globális autóipari trendek 2023-ban első rész

Az autóipar növekedési elvárásai

Az autóipar várható növekedése

Az autóipar várhatóan növekedni fog az elkövetkező években, a változékony makrogazdasági háttér ellenére. Az előrejelzések szerint 2023 végére a globális autóeladások száma meghaladja a 69 milliót, amit a feltörekvő piacokon való nagyobb térnyerés, az elektromos járművek növekvő elterjedése és a Covid-19 korlátozások enyhítését követően Kína újbóli terjeszkedése erősít. 

A következetes termelési volumennel és az ágazat keresleti lemaradásával párosulva ezek a lehetőségek némi ellenállást kínálnak az eladásokat és a termelést befolyásoló életszínvonal-válsággal és ellátási láncproblémákkal szemben. Arra lehet számítani, hogy az autóeladások tovább emelkednek, és 2024-ben elérik a 74 milliót, folytatva a 2020 óta megfigyelhető emelkedő pályát a világjárvány előtti években elért szintek felé.

Kihasználatlan potenciál a feltörekvő gazdaságokban

A világ népességének több mint 85%-a él Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában vagy Dél-Amerikában, mégis ezekben a régiókban együttesen kevesebb autó van, mint Észak-Amerikában és Európában. Arra számíthatunk, hogy az elkövetkező években ennek a potenciálnak egy részét kiaknázzák, mind az autóeladások, mind az autóipari utánpótláspiac kategóriáinak nagyobb mértékű elterjedésével.

www.gfk.com