Az elektromos autók európai piaca

Közép-európai régióban Magyarország áll az élen

Gyorsan növekszik az elektromos autók európai piaca, a közép-európai régióban pedig Magyarország áll az élen a K&H Bank piactanulmánya szerint – írja a Világgazdaság. Közép-Európa azonban még mindig elmarad az uniós átlagtól, ahol tavaly több mint 12 százalékra emelkedett az elektromos meghajtású autók aránya. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint az idei év első negyedévében az újonnan regisztrált személygépkocsik 12,1 százaléka tisztán elektromos jármű volt. Az arány jelentősen nőtt 2022 azonos időszakához képest, amikor 10 százalék volt a portál szerint.

Az idei első negyedévben 4,4 százalékról közel 6 százalékra nőtt az elektromos autók részesedése a magyarországi újautó-piacon. Ez az eredmény felülmúlja a csehországi 2,4, a lengyel 3,3 és a szlovákiai 1,8 százalékot.

Az értékesítési statisztikák azt is mutatják, hogy Magyarországon 32 ezer elektromos és PHEV (plug-in hibrid elektromos jármű) személygépkocsi és kishaszonjármű közlekedett, a teljes közel 4,1 milliós személygépkocsi-flottából. Vagyis az elektromos járművek aránya 0,78 százalék volt, szemben a csehországi 0,21, illetve a szlovákiai 0,17 százalékkal.

Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője a portálnak elmondta, hogy bár az elektromos járművek terjedését hátráltatja, hogy drágábbak a hagyományos autóknál, a pozitív adatokhoz hozzájárul az ingyenes parkolás a nagyvárosokban, a sok családi házba telepített napelemekből származó ingyenes áram, valamint a környezeti fenntarthatóság növekvő társadalmi tudatossága.

www.hungarytoday.hu