Elon Musk nyilatkozata

Az akkumulátor-előállítási költségeinek növekedése jelentősen visszavetheti az elektromosautó-fejlesztést

Az emelkedő nyersanyagárakon tovább rontott Oroszország ukrajnai inváziója, nyilatkozta Elon Musk; ez jelentősen visszavetheti az elektromosautó-fejlesztést is, annak ellenére, hogy a diskurzus legtöbbször az olajárról szól. A hagyományos autók tankolása, az elektromosok járműveknek pedig az előállítása kerül többe.

Az emelkedő nikkel, lítium és más anyagárak azzal fenyegetnek, hogy lelassul vagy ideiglenesen meg is torpan az akkumulátor-előállítási költségek régóta tartó csökkenő tendenciája, ami a legdrágább komponense az elektromos járműveknek. Ez visszavetheti a technológia adaptációjának folyamatát, annak ellenére, hogy ezen anyagok és az elektromos autók iránti kereslet nem csökkent, ami magyarázza a növekvő árakat.

A lítium ára az előző év végéhez képest megduplázódott, a nikkel ára 11 éves rekordot döntött, illetve emelkedett az alumínium és a palládium ára is, amik jelentős Európai ellátója Oroszország volt. A Covid és chiphiány miatt feltöredezett ellátási láncok pedig további késedelmeket okoznak, amik lassítják a gyártást és az adaptációt is. Egy ilyen turbulens helyzet a belső égésű motoroknak kedvez, a magas olajárak ellenére is, mert az máshonnan is bőséggel beszerezhető, még ha drágábban is.

www.euronews.com