Autóipari innovációk második rész

Hálózatba kapcsolt járművek

A hálózat

A hálózatba kapcsolt járművek az autóipar fejlődéséből fakadó elsődleges kihívásai közé tartoznak. Az említett kapcsolódó járművek különböző formákban léteznek. A legáltalánosabb esetben más autókkal, eszközökkel vagy rendszerekkel kommunikálnak. 

Ezek a vezeték nélküli kommunikációs folyamatok világossá teszik a kiberkockázatot a hálózatba kapcsolt járművek esetén. A kibertámadók és a rosszindulatú szoftverek képesek kihasználni ezeknek a járműveknek a kapcsolódó rendszereibe való belépést, ideértve a fékrendszert, a kormányzást és a motort.

Problémák

A másik felmerülő probléma a kapcsolódó járművekkel kapcsolatban az, hogy ha a gépjárművet sikerül feltörni akkor a hackerek szabadon tevékenykedhetnek a jármű rendszerein belül, és ezáltal más, szintén összekapcsolt rendszerek ellen is támadást indíthatnak.

Okostelefonok

Például sok autó és jármű képes csatlakozni okostelefonokhoz a Mindenhez-Kapcsolódó Jármű (Vehicle-to-Everything vagy V2X) technológia révén. Egyetlen jármű megtámadásával a hackerek hozzáférést szerezhetnek más potenciális célpontokhoz, például mobiltelefonokhoz.

V2V

Egy másik aggodalom ezekkel a járművekkel kapcsolatban az, hogy gyakran kommunikálnak Jármű-Jármű között (Vehicle-to-Vehicle vagy V2V) is. Ez azt jelenti, hogy egy járműhöz hozzáférést szerző támadó potenciálisan támadhat más járműveket is. A kiberbűnözés szempontjából a hálózaton keresztüli oldalirányú mozgás az elsődleges szempont, és emiatt az összekapcsolt járművek különösen nagy kockázatot jelentenek az ilyen típusú támadások szempontjából.

/www.globalsign.com