Az automatizálás és koronavírus kapcsolata

Automatizálás első rész (Procomtec Kft, véleménye szerint)

A koronavírus okozta egészségügyi szükséghelyzetnek köszönhetően az életünk radikális változásokon ment át: rengeteg hely részben vagy teljesen bezárt, közel jövőbeli események le lettek fújva, munkahelyek szűntek meg és szűnnek meg folyamatosan, hanem tudnak átállni a homeoffice-ra. Sok emberből a legrosszabbat (boltok kifosztása), sokból pedig a legjobbat hozta ki a járványügyi helyzet, ez utóbbira példa Marco Mascorro.

Marco Mascorro elkészítette a DIY ventillátort, a működési elvét megosztotta a YoutTube-on. 3D-s nyomtatás segítségével olasz önkéntesek a korábbi költségek töredékéért készíthettek el „home-made” orvosi (plastic) szelepeket csináld-magad jelszóval.

Peter Xing, kutatója és támogatója annak, miként a modern technológiákkal és tudománnyal az ember biológiai hiányosságaiból fakadó hátrányok mérsékelhetők. Állítása szerint a vírus hatalmas lendületet ad a távolságok leküzdésében, amire példa a homeoffice, távirányítással működő robotok, vagy emberi erőt nem igénylő információ-áramlás. A Singularity Egyetemen (Ausztrália) tartott előadásán beszélt arról, gyorsítják fel a jelenlegi problémák az „automatizált társadalom” eljövetelét (COVID-19 virtual summit).

Hiányosságok leküzdése

Üresek a polcok a kisebb boltokban. Xing a felvásárlási lázat a „elítélt dilemmához” hasonlította, azzal érvelve, hogy a valódi probléma a gondolásunkban van, arra van közvetlen hatása a vírusnak, nem a boltok kínálatára. „Ez nem egy zéró-összegű játszma, tehát a kérdés, hogy hogyan működünk együtt egymással, egymásért. Xing egy CNN cikkre hivatkozva állította, hogy azokat a termékeket vásárolják fel pánikszerűen az emberek, amiknek az előállításáról a legkevesebbet tudnak. Minél nagyobb az automatizáltság mértéke egy termék gyártása során, annál kevésbé átláthatóbb és megérthető a hétköznapi emberek számára. Erre példa a WC papír gyártása.

„Szerencsére” a papír esetén a szűk keresztmetszet a nyersanyagellátás, nem a termelési kapacitás, ami a magas fokú automatizáltságnak köszönhető. A helyzet rosszabb, amikor a vírus okozta gyárleállás is akadályozná a termelési láncot.

Forrás:singularityhub.com