Hidrogénhajtás negyedik rész.

Gyártás és ártalmatlanítása a litium akkumlátoroknak

Akkumlátorok

A gyártás és az ártalmatlanítás a legnagyobb probléma a szabványos akkumulátorral működő elektromos járműveknél, de főleg azoknál a járműveknél, amelyekben lítiumion-akkumulátor található. 

A lítiumion-akkumulátorok

A lítiumion-akkumulátorok beszerzése és használatbavétele nagyban szennyezi a környezetet, mivel akár 16 tonna szén-dioxidkibocsátást is eredményezhet. Jelenleg ezen akkumulátorok mindössze 5%-a újrahasznosított, így a környezetszennyezés jelentős kockázata merül fel a lemerült akkumulátorok ártalmatlanítását illetően. A mostani előrejelzések alapján, 2030-ra annyi lítiumion-akkumulátort lesz szükséges ártalmatlanítani, mint amennyi jelenleg évente gyártásra kerül.

A hidrogénhajtású járművek

A hidrogénhajtású járművek esetében nincs szó akkumulátorgyártásról, ehelyett üzemanyagcellákat kell előállítani, amely ha megújuló erőforrás segítségével gyártott (zöld hidrogén  elektrolízis), sokkal kevesebb környezetszennyezéssel jár, mint az elektromos jármű akkumulátor előállítása. Ráadásul, a hidrogén üzemanyag cella akár a hidrogénhajtású jármű teljes hasznos élettartalmát végig kísérheti.Ha az elektrolízissel előállított hidrogén üzemanyagot és a lítiumion-akkumulátor gyártási technológiáját és ártalmatlanítását vesszük figyelembe, a hidrogénhajtású járműnek van nagyobb előnye.

Összefoglalás

Az alternatív üzemanyagú járművek egyre jelentősebbé válnak a jövő tekintetében, annak érdekében, hogy a lehető legjobban megóvjuk élőhelyünket, a Földet. A technológiák fejlődése miatt nem lehet konkrétan kijelenti, hogy melyik alternatív üzemanyagú jármű jobb, mint a másik. Ahogy a blogban is említettem, mindkét technológia valamiben erősebb és gyengébb egyaránt a másiknál, emiatt a vásárló preferenciájától függ a végső választás.

www.earth.org