Az autóiparban a termelés növekedett 2021-ben

Beszállítói szűk keresztmetszetre megoldás született

A Leibniz-i Gazdasági Kutatások Intézete (Leibniz Institute for Economic Research, University of Munich) szerint az autóipari és mérnöki szektorban a termelési várakozások jelentősen növekedtek 2021 augusztusában. „A cégek látszólag optimisták azt illetően, hogy az elsődleges termékek szűk keresztmetszetei a beszállításban a következő hónapokban feloldódnak” – nyilatkozta az intézet közgazdásza, Klaus Wohlrabe.

A német gyártás felemelkedése abban az időszakban köszöntött be, amikor egyébként is csökkenés állt be a háztartások fogyasztásában, ami korábban a motorja volt a gazdasági növekedésnek az év második negyedében. Az eladások nagyobb mértékben csökkentek le, mint várták júliusra, amit két hónapnyi erőteljes növekedés előzött meg, hiszen májusban és júniusban folyamatosan lazítottak a pandémiához köthető korlátozásokban, ami többletfogyasztást generált.

GDP növekedés

A Capital Economics 2%-os GDP növekedést prognosztizált a harmadik negyedévre, a megelőző három hónap 1,6%-a után. A kormány 3-4% közötti növekedést vár, ami reálisabbnak tűnik, hiszen a háztartások fogyasztása a nyári időszakban az átlagosnál magasabb, plusz a turizmus felhatóereje. Ha a Covid-adatok kedvező tendenciáját látva a lazítások is folytatódtak őszig.

www.reuters.com