A MI-vel támogatott önvezetés

Machine Moral az egyik legismertebb kutatási terület

Előző posztunkban felvetettük, hogy a mesterséges intelligenciával támogatott önvezetés és az etikus vezetési magatartás együttállása még nagyon kezdetleges. Viszont ennek nem csak technikai akadályai vannak; a Forbes egyik cikke szerint, ma a gépi etika vagy „machine moral” az egyik legelismertebb kutatási terület.
Általános princípiumok felállításának első gátja, hogy országonként, kultúránként eltér az „etikusság” fogalma. Ebből adódik, hogy a számítógépnek meg kell felelnie kulturális preferenciáknak, nem is beszélve az eltérő jogi szabályozásoktól. „A közlekedés mikor és melyik résztvevője cselekszik szabályosan? Szabálytalan magatartás esetén elvárható-e az etikus viselkedés mások részéről? Egy közlekedési szcenárióban, „ha ekkor ez…, akkor az…” típusú mondatok alól lehet-e kivétel és ha igen milyen céllal; mi az alternatív preferencia?”

Az etikus döntések valójában szintén a rendelkezésre álló információ mennyiségének és értékelésének (súlyozásának) kérdései. A „helyes” döntés meghozatala könnyebb olyan környezetben, ahol az autók összehangoltan döntenek.

A machine moral kutatások egyik irányzata arra összpontosít, hogy egyfajta szabályozó rostély (regulatory grid) létrehozásával, a mesterséges intelligencia képes lesz-e kiszámítani, hogy mely döntéssorozat vagy összehangolt viselkedés vezet a legkisebb veszteséghez egy karambolközeli szituációban.

www.forbes.com