A robotizáció és a rugalmatlanság kapcsolata

Robotizáció egyik legnagyobb hátrány a rugalmatlanság, ezért a kis szériákat gyártó cégeknél a megoldást a SMErobotics projekt jelentheti.

Ki gondolná, hogy a robotizáció egyik legnagyobb hátrány a rugalmatlanság. Ez különösen érződik olyan kis volumenben gyártó cégeknél – így főként a KKV-knál-, ahol egy ilyen beruházás nem csak egy folyamatosan ismétlődő feladatot végezne el, hanem a jobb kihasználtság érdekében, más és más célokat is szolgálna. Felmerül az a probléma, hogy az átprogramozás nem egy olcsó és gyors dolog, esetleg a termelést is leállíthatja, ha nincs egy másik robot, vagy másik ember, aki az átprogramozás ideje alatt folytathatná a munkát. Ennek az összetett akadálynak az áthidalását célozta az SMErobotics című projekt.

A projekt célja egy olyan robot kifejlesztése, ami egyszerűen konfigurálható, intuitív a használata és olyan kialakítással rendelkezik, hogy nem csak egy feladat elvégzésére alkalmas. Persze ez utóbbinak ára van; egy specializált gép egy feladatot nagyon gyorsan csinál, míg egy generálisabb többet is tud, de lassabban.

A projekt koordinátora Martin Hagele, a Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation dolgozója. „Egy intelligens robotizált rendszer nem csak mereven követ egy specializált programot, hanem betanítható másra is az ember „kollégái” által. Folyamatosan fejlődik a munka minősége az ember-gépi interakciók nyomán, ahol a munkavállalók is arra törekednek, hogy minél több dologra taníthassák be a kezük alatt dolgozó robotokat. És ez a tanulási folyamat nem állítja meg a munkát, hanem dinamikusan fejleszti azt.”

SMEroboticsForrás: www. ec.europa.eu